Foto: Alexander A.M. Franssen

Boek over boerderijen langs de Oud Bodegraafseweg

Komende donderdag wordt het boek ‘Boerenleven in Oud Bodegraven’ gepresenteerd. Daarna komt het te koop bij de plaatselijke boekhandel.

De samensteller van het boek, Aad Vernooij, is boerenzoon en voormalig bewoner van Oud Bodegraven. Met medewerking van (oud-)bewoners en de Historische Kring wist hij veel foto’s te verzamelen en elke boerderij van informatie te voorzien. 

De auteur start met de geschiedenis van de buurtschap, hoe er land ontgonnen werd naast een kronkelende riviertje. En hoe de dijk ernaast de verbindingsweg werd tussen Bodegraven en Gouda. De bloei van de veehouderij zorgde voor een aanwas aan boerderijen aan de meanderende onverharde weg. Rond 1950 waren zo’n 21 boerenbedrijven in het gebied actief.

Veel huidige bewoners en oud-bewoners hebben de auteur verteld over de sobere jaren 30 en jaren die erop volgen. De feiten en verhalen die Vernooi zo boven water kreeg zijn per boerderij gerubriceerd in het boek opgenomen. De lezer krijgt veel familiefoto’s te zien, maar krijgt in beeld en tekst ook een goed beeld van het boerenleven van de laatste helft van de vorige eeuw. 

De keurig verzorgde uitgave herbergt een schat aan informatie, zeker voor wie de buurtschap en zijn bewoners kent - en die kennis bewaren wil. Foto’s van de huidige tijd missen in de uitgave, maar wat is er nu mooier dan met het boek als bagage op zoek te gaan naar hoe de buurt er nu uit ziet. Dus het advies van de redactie: op de fiets en boek mee.

Meer berichten