Afbeelding

Oud-raadslid Gerrit van Eijk tijdelijk wethouder

Algemeen

BODEGRAVEN-REEUWIJK

De VVD schuift oud-raadslid Gerrit van Eijk (74) naar voren als wethouder. Hij treedt aan in de raadsvergadering van 15 december. Politiek veteraan Van Eijk vervangt Inge Nieuwenhuizen, die 16 december wordt geïnstalleerd als burgemeester van het Drentse De Wolden. Van Eijk blijft in functie tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 een nieuw college aantreedt.

Van Eijk is in politiek opzicht een bekend gezicht, hij heeft negen jaar voor de VVD in de gemeenteraad gezeten. In 2018 nam hij afscheid, toen zijn partij een drastische verjonging doorvoerde. Op andere terreinen bleef Van Eijk publiekelijk zeer actief: hij is Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren, een drie eeuwen oude organisatie waarvan de leden proberen via gesprekken en debatten hun gedachten en persoonlijkheid aan te scherpen om zo bij te dragen aan een betere maatschappij. Binnen de orde gelden rituelen en vaste gewoontes als leidraad voor de bijeenkomsten. Er hangt mede dankzij de boeken van Dan Brown een zweem van geheinzinnigheid rondom de Vrijmetselaren, maar als landelijk voorzitter streeft Van Eijk naar meer openheid.

Tevreden
VVD-fractievoorzitter Robin Kersbergen toont zich tevreden over het aantreden van de oudgediende: “De fractie heeft er alle vertrouwen in dat Gerrit met zijn lokale kennis en ervaring de juiste man op de juiste plaats is, en we zijn hem erkentelijk voor zijn inzet. Met zijn voordracht kiezen we voor bestendiging van de uitvoering van het raadsakkoord.”

Wachtgeld
Met het naar voren schuiven van Van Eijk als opvolger voor Nieuwenhuizen voorkomt de VVD een mogelijke discussie over wachtgeld. In beginsel heeft een wethouder die ten minste drie maanden in functie is recht op twee jaar wachtgeld. Onder meer de van de VVD afgescheiden partij Lokaal Liberaal oordeelde daarom dat benoeming van een vervanger gezien de korte tijdsduur tot aan de verkiezingen een te hoge kostenpost zou opleveren. Echter, gezien zijn leeftijd heeft Van Eijk sowieso geen recht op wachtgeld: dat geldt niet meer na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om dezelfde reden zal ook wethouder Odd Wagner van GroenLinks na zijn vertrek uit Bodegraven-Reeuwijk geen wachtgeld ontvangen.

Tussentijds opgestapt
Bestuurlijk is er veel beweging in het gemeentehuis. Het college van B en W telt in totaal zes leden, van wie er drie tussentijds zijn aangetreden. Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen is sinds september de opvolger van Christiaan van der Kamp, die in dienst is getreden van de Omgevingsdienst Haaglanden. Odd Wagner verving in juni 2020 de teruggetreden Robert Smits (GL). En Van Eijk vervangt nu dus Inge Nieuwenhuizen. Jan-Leendert van den Heuvel (SGP), Kees Oskam (CU) en Dirk-Jan Knol (CDA) zijn wel nog steeds in functie en lijken de hele rit van vier jaar uit te zitten. Zij bekleedden die wethouderspost ook in de vorige raadsperiode, van 2014 tot 2018. De afgelopen zomer is ook gemeentesecretaris Johan de Jager vertrokken, hij is ad interim opgevolgd door Lizet Keijzers.

Advertentie

Categorieën