Rechtszaak tegen complotdenkers van start

Algemeen

Bodegraven

Afgelopen week vond de voorbereidende zitting plaats voor de rechtszaak tegen de complotdenkers Hans de M., Joost K. en Wouter R. Zij staan terecht voor opruiing tot moord en bedreiging van Jaap van Dissel, Mark Rutte, Hugo de Jonge en een huisarts in Bodegraven, die de mannen zonder bewijs verdenken van onder andere satanisch-rituele kindermoorden in de jaren 80 in Bodegraven. De vierde verdachte, Micha K., zit vast in Noord-Ierland. In januari wordt daar een besluit over zijn uitlevering genomen.

Dit voorjaar legden aanhangers van de complotdenkers bloemen op de begraafplaats in Bodegraven, waar slachtoffers zouden liggen van het pedonetwerk. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk weerde hen vervolgens met een noodverordening en spande daarna een kort geding aan tegen het complottrio Micha K., Joost K. (oud-Bodegraver) en Wouter R. De mannen moesten alle smaad en laster verwijderen van sociale media.

Hans de M. laat in de rechtbank het meeste berouw zien. Hij zegt ‘ontzaglijk veel spijt’ te hebben van zijn woorden. Joost K. en Wouter R. blijven bij hun waarheid. Ze zeggen wel spijt te hebben van de bedreigingen en opruiing. Hans de M. mag thuis de uitspraak afwachten, met gebiedsverbod voor Bodegraven. De andere twee worden binnenkort opgenomen in het Pieter Baan Centrum.

Volgens de officier van justitie staan de verdachten niet terecht voor hun ideeën. Het zou niet relevant zijn of die waar zijn of niet, het gaat erom dat je geen mensen mag bedreigen.

Advertentie

Categorieën