Afbeelding
Foto:

Lokale bedrijven eerst; geen ruimteslurpers en stapelaars

Politiek

De leden van de commissie Ruimte bogen zich vorige week over de ‘Bedrijvenvisie Bodegraven-Reeuwijk 2030-2040’ . Deze eerste visie op de bedrijfsontwikkeling op langere termijn kon op waarderende woorden rekenen. Er zal vooraal aandacht zijn voor lokale bedrijven en hoe die van de schaarse ruimte in de gemeente gebruik kunnen maken.

door Bert Verver

Aan het begin van de vergadering benadrukte wethouder Jan Leendert van den Heuvel dat snelle besluitvorming was geboden. Provincie Zuid-Holland verdeelt binnenkort de hoeveelheid vierkante meters bedrijventerrein die elke gemeente mag invullen en Bodegraven-Reeu- wijk wil de boot natuurlijk niet missen. 

Ook had de wethouder signalen opgevangen dat bedrijven zouden willen vertrekken als er geen groeimogelijkheden komen, wat geen goede ontwikkeling zou zijn voor de werkgelegenheid. De Bedrijvenvisie is inmiddels voorzien van een locatiekeuze van deze bedrijven, maar die zit - om strategische redenen - nog bij de geheime stukken.

In de visie zijn drie scenario’s opgenomen. Het college adviseerde de raad voor scenario 2 te kiezen: ’Knooppunt in het Groene Hart’ (duurzaam dynamisch)’. Dit scenario richt zich op voldoende ruimte voor gevestigde bedrijven en een uitbreiding van bedrijventerreinen van in totaal 20 ha.

Duurzaam

Naast het feit dat diverse fracties hamerden op een duurzame ontwikkeling van de bedrijventerreinen, waarbij ook de eigen energieopwekking van bedrijven een rol moet spelen, was het duidelijk dat bij toewijzing van ruimte vooral wordt ingezet op verplaatsing van bedrijven uit de woonkernen en het buitengebied. Het gaat daarbij dus vooral om lokale bedrijven, hoewel er binnen de commissie wel enige discussie ontstond wat nu eigenlijk onder het begrip ‘lokaal’ moest vallen. Volgens wethouder Van den Heuvel kende de visie duidelijke uitgangspunten voor de toewijzing en wilde hij geen schaarse ruimte weggeven aan ‘ruimteslurpers en stapelaars’, die nauwelijks meer werkgelegenheid opleveren.

Als eerste spreker riep Steffan Benders (LLBR) op de bedrijven de ruimte te geven om te kijken wat zij kunnen doen aan de huisvesting van hun werknemers op de bedrijventerreinen. Ook andere fracties stonden niet afwijzend of zelfs positief tegenover dat multifunctionele gebruik, dat tot voor enkele jaren binnen de gemeente niet echt bespreekbaar was. Jan van Rooijen (CDA) was zelfs van mening dat zulk efficiënt ruimtegebruik ook ingezet moest worden bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein Zoutman-West.

Actieve grondstrategie

Namens de SGP zou Henk van der Smit graag zien dat het college een ‘actieve grondstrategie’ gaat voeren. Wethouder Van den Heuvel wilde dat wel onderzoeken, maar wees erop dat samenwerking met het bedrijfsleven op dat gebied ook erg positief kan werken. Hij benadrukte dat het college grote ambities heeft op het gebied van duurzaamheid en de energiestrategie, maar dat hij ook op dit gebied goede kansen zag. Aan het eind van de bespreking bleven er weinig dringende vragen over en de kans is groot dat het stuk vanavond in de raad als hamerstuk wordt behandeld. Alleen Elly de Vries (D66) hield nog een slag om de arm, omdat zij zich wil beraden over een amendement om de gehanteerde voornemens op het gebied van duurzaamheid te versterken.

Toekomstvisie

Op de agenda van de commissie stond ook de behandeling van de Toekomstvisie Bodegraven-Reeuwijk. Gezien het gevorderde uur, maar vooral omdat een behandeling in de raad meer recht zou doen aan dit stuk, waaraan veel inwoners hebben meegewerkt, stelde Hennie Castelein (BBR) voor het stuk direct in de raad te behandelen. Haar voorstel kreeg steun van de overige commissieleden en wethouder Van den Heuvel, zodat het aan de agenda van de raad van vanavond is toegevoegd.

Afbeelding

Advertentie

Categorieën