Marc en Zoë van Waasbergen krijgen de lunch geserveerd bij Mercatu in Reeuwijk
Marc en Zoë van Waasbergen krijgen de lunch geserveerd bij Mercatu in Reeuwijk (Foto: Elly de Knikker)

Restaurant uit protest open: ‘Wij gaan uit lunchen’

‘Mooi, dan gaan wij morgen uit lunchen’, was de reactie van Karin en Marc toen zij vrijdagavond op Instagram lazen dat Mercatu uit protest open zou gaan. ‘Wij willen met onze aanwezigheid de horeca een hart onder de riem steken. Ze hebben het verdiend.’

René de Jong, eigenaar van de twee grootste Reeuwijkse restaurants, besloot op zaterdag 15 januari Mercatu te openen. Uit protest tegen het uitblijven van de versoepelingen waarbij ook de horeca weer open mag. ‘Wie kan mij uitleggen waarom de horeca nog steeds dicht moet blijven’, vraagt hij gefrustreerd. ‘Het is niet vol te houden. Ja, we krijgen een wel een compensatie, maar die is niet toereikend voor de kosten die gemaakt worden. We leggen er al zo lang geld op toe. Om die reden heb ik besloten op zaterdag 15 januari een van de restaurants te openen.’

Absurd

Druk is het niet als de redacteur van deze krant bij Mercatu naar binnenstapt, maar medewerkers en gasten hebben het wel naar hun zin. Kok Anton is blij dat hij ‘weer een bord mooi mag opmaken. Dat is toch wezenlijk anders dat een gerecht voor to-go in een doos te leggen.’ Karin Muller, Marc van Waasbergen en hun twee kinderen vonden een mooie plek in het restaurant. Terwijl de koks hun lunch bereiden, vertelt Karin: ‘Het is toch absurd dat alles open mag en de horeca niet. Tachtig procent van de restaurants heeft zijn best gedaan en van alles geregeld om hun gasten veilig te ontvangen.’ 

Verantwoordelijkheid

Ook Marc vindt de cultuur- en horecasluiting niet passen bij de situatie van nu. ‘Iedereen kan toch zijn eigen verantwoordelijkheid nemen? Natuurlijk ga je niet kont aan kont in een café staan, maar uit eten waar je 1,5 meter afstand in acht kunt nemen, dat kan prima.’ De Jong: ‘Horeca is ook een heel brede branche. Het gaat dan om hotel, restaurant en café, maar ik heb geen hotel en geen café. Bij onze restaurants heeft iedereen een zitplek, daar kun je echt wel veilig uit eten.’ 

Begrip

Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen heeft begrip voor de horeca-uitbaters, maar vraagt hen om zich toch aan de regels te blijven houden. ‘Een eerste stap,’ zo beschrijft Van Heijningen de versoepelingen die op 14 januari bekend zijn gemaakt. ‘Ik begrijp het probleem, echt, maar wij burgemeesters maken het beleid niet. Wij hebben collectief druk uitgevoerd op de regering om meer te versoepelen en die druk zullen we blijven uitoefenen. Daarbij kunnen we confrontaties niet gebruiken, die leveren alleen maar verliezers op.’ 

In veiligheidsregio Hollands-Midden, waartoe Bodegraven-Reeuwijk behoort, blijven de regels gehandhaafd. Van Heijningen zegt desgevraagd: ‘Ja, ook op deze zaterdag. Bij meldingen van excessen zullen we, als gebruikelijk, ingrijpen.’

Explosie

Excessen zijn bij Mercatu niet waargenomen, of je zou de smaakexplosie van de verse pizza als buitengewoon moeten beschouwen. Maar bij die explosie heb je geen handhaving nodig. Dan volstaan prettig gezelschap, een mooie ambiance en (boven de 18) een goed glas wijn.

Meer berichten