Afbeelding
Foto: Bert Verver

Bert Oudenaarden brengt veel ervaring op PvdA kieslijst

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

In de eerste man achter lijsttrekker Monique Jonker heeft de Partij van de Arbeid in Bert Oudenaarden (64) een kandidaat gevonden die het klappen van de politieke zweep al vele jaren kent. Sinds 1990 is de beleidsadviseur Publieke Gezondheid bij de GGD Twente al lid van de partij en hij vervulde daarbinnen verscheidene functies, waaronder het raadslidmaatschap en lijsttrekkerschap in zijn toenmalige woonplaats Leusden.

In 2019 verhuisde Bert door het werk van zijn partner in de ouderzorg naar een landelijk gelegen woning in de wijk Wijde Wiericke in Nieuwerbrug. Het was voor hem logisch om zich direct aan te sluiten bij de lokale afdeling van de PvdA. “Ik was steeds al geïnteresseerd in de politiek en heb mij altijd erg thuis gevoeld bij die partij door de sociaal-maatschappelijke uitgangspunten en de bereidheid vanuit die filosofie zowel landelijk als lokaal een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk welzijn. Hoewel ik nog niet zo lang in deze gemeente woon, wil ik mij ook hier graag inzetten voor de gemeenschap.” 

Sinds september vorig jaar is hij lid van de commissie Bestuur & Financiën en hij heeft de tweede plaats gekregen op de kandidatenlijst. “Ik ben blij met die plek. De kandidatenlijst is mooi evenwichtig samengesteld en biedt ook ruimte aan jongeren uit de partij.”

Hard werken
Vanuit zijn ervaring met het raadswerk realiseert Bert zich dat het hard werken is in een kleine fractie. Hij heeft dan ook veel waardering voor de wijze waarop Monique als het enige raadslid haar taken heeft opgepakt met op de achtergrond een gedreven steunfractie. Daarbij moesten ook moeilijke beslissingen worden genomen. Zo werd halverwege de raadsperiode de steun aan het coalitieakkoord opgezegd uit onvrede over de keuzes binnen het Sociaal Domein en het feit dat niet-coalitiepartners onvoldoende werden betrokken in de besluitvorming. Bert: “De macht van de coalitie was de afgelopen 4 jaar getalsmatig erg groot en dat drukte ook zijn stempel op de besluitvorming. Vanuit de oppositie kun je niet aan de knoppen draaien en moet je het hebben van het voortdurend aandacht vragen voor de zaken die je belangrijk vindt zoals wonen, het bouwen voor de juiste doelgroepen, het Sociaal Domein en natuur en landschap. Je hoopt daarbij het denkproces bij de andere partijen te beïnvloeden en er te zijn voor de inwoners die minder gemakkelijk hun stem kunnen laten horen.”

Bouwen voor doelgroepen
Gevraagd naar de speerpunten voor de komende 4 jaar is het niet verwonderlijk dat Bert als eerste het ‘bouwen voor de goede doelgroepen’ noemt. “Er is veel behoefte aan doorstroomwoningen, waardoor zowel starters als groeiende gezinnen gemakkelijker aan een betaalbare woning kunnen komen. De groei is ook nodig om uit de gemeentelijke schuldenlast te komen, maar vraagt ook om goede plannen met een sociale component, goede regelgeving en duidelijke afspraken met projectontwikkelaars. Wonen is veel meer dan een ‘dak boven je hoofd’.” Daarom wil PvdA ook sterk inzetten op ‘zorg dichtbij’, zowel voor ouderen als voor jongeren. “Het terugbrengen van de menselijke maat is daarbij voor ons leidend. Zorg en welzijn is geanonimiseerd en wordt gestuurd vanuit wantrouwen. De overheid heeft op dat gebied te veel steken laten vallen, waardoor de zorgverlening erg bureaucratisch is geworden. Dat moet anders. Wij blijven ons daarvoor inzetten binnen de discussies over het Sociaal Domein, die naar verwachting nog wel een poosje voortduren.”

Als derde punt noemt Bert de inzet die nodig is om de roofbouw op onze planeet tegen te gaan. “Te denken valt aan het bevorderen van de kringloop-economie met extra aandacht voor ‘Koop Lokaal’ en het bevorderen van het gebruik van duurzame energiebronnen, waarbij wij het plaatsen van windmolens langs grote infrastructurele werken zoals de A12 niet uitsluiten.”

Op naar twee zetels
Een prognose over de verkiezingsuitslag vindt Bert lastig. “We krijgen 25 zetels in de raad, twee meer dan nu. Natuurlijk willen wij graag een van die extra zetels aan onze fractie toevoegen, maar we zullen zien hoe het loopt. Het landelijke politieke beeld heeft altijd invloed op gemeenteraadsverkiezingen en schudt de politieke verhoudingen erg op, maar ik denk niet dat dat zich zomaar naar onze gemeente laat vertalen.”

Advertentie

Categorieën