De Weeshuisbaan is een stuk fraaier geworden met een muur waarop vier schilderijen afgebeeld zijn.
De Weeshuisbaan is een stuk fraaier geworden met een muur waarop vier schilderijen afgebeeld zijn. (Foto: Ap Quist)

‘Geweldige klus geklaard in Bodegraven-centrum’

Na vier jaar is de eerste oplevering om het centrum van Bodegraven te verlevendigen een feit. Wethouder Gerrit van Eijk sprak over een geweldige klus die is geklaard.

BODEGRAVEN

Vier jaar geleden staken Han Koevoets, Frank Busker, Leendert Spijker, Juan da Silva en Gerdien Verheul de koppen bij elkaar met de wens om het Bodegraafse centrum te verlevendigen. Van voormalig wethouder Inge Nieuwenhuizen kregen ze de wens mee om het centrum aantrekkelijker te maken voor bezoekers, ten gunste van de middenstand. Daarmee zou ook voor de bewoners van het centrum de omgeving moeten worden verbeterd, vonden de vijf die met elkaar Initiatiefgroep Hart in Bodegraven vormen. Klimaatadaptatie en daarmee vergroening stond als derde punt op de inmiddels ambitieuze wensenlijst. 

Kunstwerk op gevel Nutspassage

De plaatsing van een kunstwerk op de gevel van de Nutspassage markeert het einde van de eerste fase van de werkzaamheden in het centrumdeel ten noorden van de Oude Rijn. De Bodegraafse kunstenaar Marry Buiks tekende het ontwerp van de Romeinse pronkhelm. De helm staat voor de Romeinen, voor de geschiedenis van Bodegraven. De plek is bewust gekozen: boven de Nutspassage die het Raadhuisplein verbindt met de Kerkstraat, van oudsher dé winkelstraat van Bodegraven. De lichtlijnen in de passage ‘trekken’ de bezoeker als het ware de passage in en nodigen uit om een kijkje te nemen aan de overkant.

Ook nieuw is de verfraaiing van de Weeshuisbaan, voorheen ‘een van de lelijkste steegjes van Bodegraven’. Nu is er een wand verschenen waarop vier kunstwerken zijn afgebeeld.

Kerkplein moet kers op de taart worden

Wethouder Van Eijk: “Het is mooi opgeknapt. Er is veel groen en het is gezellig geworden. 1000 vierkante meter bestrating is aangepakt. Stel u zich die hoeveelheid eens voor. Dat zijn 10.000 stoeptegels of 50.000 straatstenen! Het visualiseren van zo’n gewéldige berg steen laat zien hoe groot het werk is geweest. Maar helaas, er ontbreekt nog een stuk.” 

De wethouder refereert in zijn toespraak aan het uitstel van de plannen voor het plein rondom de Dorpskerk. “De gemeente is krap bij kas én er moet een ‘robuuste parkeeroplossing’ worden gevonden. Hierdoor is pas op de plaats gemaakt bij het in uitvoering nemen van de plannen. Zodoende mist de kers op de taart van het plan dat Hart in Bodegraven gemaakt heeft.”

Uitstel, geen afstel

Han Koevoets reageert later namens de initiatiefgroep: “Het aanpakken van het kerkplein was een nadrukkelijk integraal onderdeel van het totaalplan waar inwoners en gemeente 3 jaar geleden mee hebben ingestemd. 

Wij hebben het van het plan afgesneden om drie redenen. Allereerst vanwege de parkeerproblematiek, daarnaast spelen de ontwikkelingen van de Burggraafflocatie en het bestemmingsplan mee. Het ontbreken van middelen, zoals de wethouder zegt, is niet aan de orde, want het is vanaf het begin voorzien en opgenomen in de goedgekeurde begroting.” Dat Van Eijk spreekt over een ‘pas op de plaats’ en niet over ‘afstel’, heeft de initiatiefgroep goed in de oren geknoopt. “Dat dit nu door een wethouder wordt gezegd, is prettig. We houden de gemeente graag aan die belofte en zullen alsnog de plannen voor een kerkplein met karakter aan de inwoners en de gemeente presenteren.”

door Elly de Knikker

Oude banken worden hergebruikt
Bij de herinrichting van het Raadhuisplein bleken de oude banken te zijn verwijderd. Jetze Kamerling zag deze als grofvuil liggen op de bouwplaats en ondernam meteen actie. Jetze: “Ik begreep dat nog niet voor alle banken herbestemming was gevonden, maar ze zien er nog uitstekend uit en kunnen nog prima wat jaren mee. Dezelfde middag nog ging ik bij mijn collega-ondernemers langs om een plan te maken. Samen vragen we namelijk al jaren om een aantal bankjes in de straat. En dit was het moment!”
In overleg met de gemeente en uitvoerder Kleywegen plaatsten de ondernemers vier van de banken in de Kerkstraat en twee bij de Jumbo. De banken werden vrijwel direct gebruikt voor het nuttigen van iets lekkers of als rustpunt tijdens de fietstocht. “Dat is fantastisch om te zien,” vervolgt de enthousiaste slager. “De bezoekers van het centrum zijn er echt blij mee. Complimenten aan de gemeente en de uitvoerder voor hun medewerking!”

Meer berichten