Links Yvette Engbers, rechts Joke Spruijt.
Links Yvette Engbers, rechts Joke Spruijt. Foto: Loes Kamer

Bewonersplatform met een missie

Algemeen

De huidige vijf leden van het Dorpsteam Reeuwijks Plassengebied, met als voorzitter Marjolein Buitelaar, zetten zich op vrijwillige basis in voor het welzijn in hun leefomgeving. Natuur, landelijk karakter en rust en ruimte vormen de kernwaarden van het gebied en ook verkeersveiligheid staat bovenaan de agenda. Yvette Engbers (secretaris) en Joke Spruijt (penningmeester) zetten uiteen welke stappen al gemaakt zijn en waar het dorpsteam zich de komende jaren op gaat richten.

REEUWIJK

Om het contact met bewoners te bevorderen is ruim tien jaar geleden het dorpsteam Sluipwijk gevormd. Omdat het werkgebied verder reikt dan de kern Sluipwijk, namelijk het totale plassengebied inclusief de omringende polders, is onlangs de naam gewijzigd in Reeuwijks Plassengebied, kortweg Dorpsteam Plassengebied.

De problematiek in het gebied is complex. Joke: “De thema’s die hier spelen, hebben betrekking op natuur, verkeer, ruimtelijke ordening, recreatie en financiën. Dat betekent dat we te maken hebben met alle vijf wethouders van het college.” Er zijn nu geluiden dat het plassengebied als portefeuille bij één wethouder komt. “We hopen op iemand met een groen hart.”

Desondanks heeft het dorpsteam de afgelopen jaren veel bereikt. Yvette: “Er is meer aandacht van de gemeente voor het bermenbeleid, meer interactie tussen bewoners en gemeente door het instellen van aanspreekpunten en een bewonerspanel en de aanpak van zwaar verkeer in het gebied.”

Bermenbeleid

De lintbebouwing van het plassengebied brengt met zich mee dat er veel bermen zijn. De natuur, een van de belangrijkste aandachtspunten van het Dorpsteam, is gebaat bij een doordacht bermenbeleid waarbij biodiversiteit centraal staat. Wilgen worden bijvoorbeeld niet in één keer, maar om en om geknot, het maaibeleid is zo afgestemd dat bloemzaden zich kunnen verspreiden, er zijn een aantal bijenhotels geplaatst en er zijn duidelijk aangegeven passeervakken aangelegd, waardoor schade aan de bermen beperkt wordt.

Betrokkenheid

Het dorpsteam maakt zich sterk om het unieke karakter van het plassengebied te behouden, waarbij de balans tussen behouden en genieten van de natuurlijke omgeving centraal staat. Een netwerk van aanspreekpunten en een bewonerspanel zorgt voor betrokkenheid in het gebied. Zij voeden het dorpsteam met ideeën en informatie en helpen met het verspreiden van flyers. Verder zijn er een bewonerspanel, enquêtes, een eigen website (www. plassengebied.dorpenwijk.nl) en social media (facebook). Yvette: “Wij zijn de stem van de bewoners bij het maken van beleid.”

Het dorpsteam roept bewoners op zich aan te melden voor het bewonerspanel. Dat kan via een e-mail naar plassengebied@dorpenwijk.nl. Komende maand wordt het panel bevraagd over verkeersproblemen in het plassengebied.

Zwaar verkeer

Vanwege de slappe veenbodem zijn de wegen en bermen in het plassengebied kwetsbaar. Zwaar verkeer zorgt voor een ernstige belasting, die leidt tot herstelwerkzaamheden en dus wegafsluitingen. Voor zowel dorpsteam als de gemeente heeft het weren van zwaar verkeer daarom prioriteit. De gemeente wijst bedrijven op de noodzaak van kleiner en lichter materieel en stimuleert dat met de nieuwe overslagplaats en de nog te realiseren loswal bij Zoutman. Zo worden (bouw)materialen zoveel mogelijk op passende wijze en over water vervoerd.

Op dit moment wordt gewerkt aan de handhaving: te zware trekkers en vrachtwagens worden in de toekomst opgespoord door middel van camera’s die werken met nummerbordherkenning. Dit biedt ook de mogelijkheid voor een (weekend)toegangsverbod voor gemotoriseerd verkeer op bepaalde wegen.

Toekomstvisie

In juli 2020 werd een bewonersenquête gehouden. Maar liefst 31 procent van de inwoners vulde die in, een blijk van een hoge betrokkenheid. De uitkomsten werden tijdens een bijeenkomst in september van dat jaar besproken. Ze bepaalden kernwaarden van het dorpsteam en vormen de basis voor de ‘Toekomstvisie Sluipwijk & Plassengebied’. 

De toekomstvisie is breed uitgewerkt. Acht thema’s komen naar voren: wonen binnen cultuurhistorisch erfgoed; de bescherming van natuurgebieden; Sociaal Domein en gezondheid; verkeer en veiligheid; openbare ruimte; recreatie en toerisme; waterkwaliteit en tot slot energie en duurzaamheid. 

Vanwege de beperkte omvang richt het dorpsteam zich vooral op de volgende speerpunten: het tegengaan van ‘verpostzegeling’ van percelen met natuurwaarden, het creëren van een groene corridor rond het plassengebied, de drukte van het recreatief verkeer in het plassengebied verlichten door betere spreiding, het verbeteren van het gedrag van weggebruikers met doordachte weginrichting en handhaving en stimulering van het gebruik van klein materieel.

door Loes Kamer

Leer uw wijkteam kennen
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk bestaat uit negen dorpen en wijken, ieder met een eigen dorps- of wijkteam. In deze serie presenteren de leden van de afzonderlijke teams zich aan u als lezer. Waar houden de dorpsteamleden zich mee bezig? Wat proberen zij voor elkaar te krijgen? Hoe zien zij hun eigen rol en tegen welke problemen lopen zij aan?

Advertentie

Categorieën