De klimaatwinkel in Bodegraven. Beeld: mijnklimaatpartij
De klimaatwinkel in Bodegraven. Beeld: mijnklimaatpartij

‘Klimaatwinkel’ opent in Brugstraat

Bodegraven

Bodegraven heeft er een unieke winkel bij: midden in de Brugstraat heeft de mijnklimaatpartij de deuren geopend van een klimaatwinkel. Iedereen kan binnenlopen. In de Klimaatwinkel kunt u terecht voor kennis en ideeën over wat lokaal mogelijk is om de opwarming van de aarde te beperken.

Ruilen en delen

Het idee komt voort uit de meet-up over ruilen en delen die op 4 juni werd gehouden op het pleintje voor de bibliotheek. Ruilen en delen zorgt dat minder spullen en kleding gemaakt hoeven te worden. Minder productie vraagt minder grondstoffen, transport en minder opwarming. De etalage van de klimaatwinkel wordt gebruikt om hierover tips en informatie te delen. 

Matthja Sterk, voorzitter van de meet-up ‘ruilen en delen’: “De locatie van de klimaatwinkel is tijdelijk (pop-up store). We proberen door te schuiven naar een volgende tijdelijke winkel. Ook bij ons gaat het niet om het bezitten, maar om het gebruik van een winkelpand, en zo geven we zelf ook vorm aan de nieuwe deel-economie.” 

In de winkel staat een ruilkast waarin tuinpotten geruild kunnen worden. Alléén ruilen, want de klimaatwinkel werkt samen met de kringloopwinkels en is geen concurrent van de kringloopwinkel. De klimaatwinkel is bijvoorbeeld ingericht met interieur van Oud & Nieuw Bodegraven uit de Bernhardstraat. 

Trots

Voorzitter Bram Tack van de mijnklimaatpartij toont zich zeer trots op de opening van de winkel. “De opwarming van de aarde moet ons allemaal in beweging brengen om ons steentje bij te dragen. Wij willen acht jaar lang ieder seizoen een thema starten waarbij mensen eenvoudig kunnen aansluiten. Het thema ‘ruilen en delen’ komt van de jongeren in onze beweging. Het is heel gaaf dat ze dit voor elkaar hebben gekregen”.

Meer berichten