Veel interesse voor oplevering Rietveldwoningen. Beeld: Nico Hermenet
Veel interesse voor oplevering Rietveldwoningen. Beeld: Nico Hermenet Foto: Nico Hermenet

Rietveldwoningen opgeleverd

Algemeen

Rietveldwoningen opgeleverd

REEUWIJK – Donderdag 14 juli vond de feestelijke oplevering van de Rietveldwoningen plaats. Veel bewoners van de Erasmusweg waren aanwezig. De afgelopen zeven maanden heeft groot onderhoud aan de 52 om-en-om-woningen plaatsgevonden naar een ontwerp van Gerrit Rietveld. Bij acht woningen is de gevel teruggebracht in de stijl van Rietveld. Hoe alle woningen en tuinen hebben uitgepakt, konden de aanwezigen in twee modelwoningen ervaren.

door Stefanie Peters

Aanvankelijk had Woningbouwvereniging Reeuwijk plannen om de Rietveldwoningen te slopen. Oud-bewoonster van de Erasmusweg mevrouw Hermenet wees Stichting Rietveld hier echter op in 2017. De stichting kwam daarop op voor het behoud van de woningen. Dat – en een rapport over de cultuurhistorische waarde van de woningen - heeft een omslag in het project betekent: sloop werd renovatie.

Speeches

Wethouder Jan-Leendert van den Heuvel was de eerste die het podium betrad. Hij gaf aan zijn ogen uit te kijken bij het eindresultaat. “Gaandeweg werd ik mij bewust wat voor een pareltje van architectuur wij in Reeuwijk hebben. Een pareltje dat behoorlijk onder het stof was geraakt en nu echt weer is gaan glimmen en shinen. Ik word daar erg blij van. Gerrit Rietveld was zijn tijd ver vooruit en is nog steeds een grote naam in de architectuurwereld vanwege zijn kleurgebruik en de vlakverdeling. Toentertijd weliswaar niet geheel duurzaam, maar nu wel!” 

Mevrouw Esther van Beelen, bestuurder Woningbouwvereniging Reeuwijk, toonde zich ook positief. “Het eindresultaat is fantastisch geworden! De straat heeft een mooie uitstraling gekregen met de materialen van toen. En met energielabel B kunnen de woningen weer 25 jaar vooruit.”

Uitdagende renovatie

Ook Smits Vastgoed, de uitvoerder van de werkzaamheden, was erg tevreden. Deze opdracht was voor het uniek, want het ging om monumentale woningen waarbij ook de tuinen compleet werden aangepakt, passend bij de uitstraling van de woningen. En zo’n tuinrenovatie was geheel nieuw voor Smits Vastgoed. Projectleider Remco van Hensbergen: “Het was in vele opzichten een uitdagend project. Normaal zijn onze renovatieprojecten meer recht-toe-recht-aan. Nu moesten we oude woningen aanpassen aan de huidige tijd plus een tuinrenovatie. En dat in een kort tijdsbestek voor elkaar te krijgen.”

Ook de techniek die gebruikt is om de woningen te renoveren kende een uniek element. “Wat bij dit project het probleem was: het dak moest er in zijn geheel af en in bewoonde toestand. Dat moest in weer en wind gebeuren. Samen met onze steigerbouwer hebben we een constructie gemaakt die bevestigd kon worden op de steigers én werkbaar was. Dat is uiteindelijk een verrijdbare constructie geworden. Daardoor konden we onder alle weeromstandigheden verder werken. Deze constructie op deze grote schaal is uniek voor Nederland.”

Blije bewoners

Tijdens de oplevering waren veel bewoners van de Rietveldwoningen aanwezig. Ad Verkaik woonde in maart van dit jaar 50 jaar in de Van Goghstraat met tuin aan Erasmuszijde. In maart zaten ze in de rommel, nu is alles klaar. De tuin is helemaal opgeknapt. “Voor mijzelf en mijn vrouw is het eigenlijk weer een nieuwe start. Dat klinkt raar, maar dat is wel zo. En ik ben dik tevreden. Het is echt fantastisch geworden.” Ook Nico Hermenet is een tevreden bewoner. “Het was af en toe best heftig, het geluid van het breken en slopen, maar daar moet je even doorheen. Ik ben zeer blij met het resultaat.” Nico heeft ook een mooie overzichtsfilm gemaakt van het proces van de renovatie die tijdens de oplevering te zien was, een mooie herinnering voor de hele buurt. 

Voor Arie Koster en zijn vrouw betekende de renovatie een hele happening. Ze hebben zelfs vier weken in een logeerwoning doorgebracht omdat hun eigen woning compleet werd veranderd. “Ons kleinste slaapkamertje is nu de badkamer geworden. Dat moest helemaal omgebouwd worden. Het was een behoorlijk zooitje in huis. We zouden twee weken in een leegstaande woning verblijven, maar het liep uit, dus we hebben daar vier weken gezeten. En toen we terugkwamen, was nog niet alles af. Het was een grote stofbende en maanden later vind je nog stof. Maar op zich was het allemaal goed geregeld en de mensen waren allemaal van goede wil.” 

Betrokken buurt

De bewoners van de Rietveldwoningen zijn ook meer tot elkaar gekomen, ziet Arie. “Dat is heel mooi. De renovatie verbond, omdat er in ieder huis wel iets gebeurde. Je loopt eens een rondje, je spreekt eens iemand of je gaat eens binnen kijken. Er zijn al plannen om eens per jaar een buurtbarbecue te organiseren.”

Ook bewonersbegeleider van Smits Vastgoed Olof van Laar heeft gemerkt dat de buurtbetrokkenheid is toegenomen. Hij fungeerde als vraagbaak voor bewoners, hielp bij het verhuizen naar de logeerwoning en informeerde de bewoners over het verloop van het project. “Je ziet dat mensen elkaar meer opzoeken. Ze zijn benieuwd hoe het project bij anderen is verlopen. Dat is een mooie bijkomstigheid van dit project.”

Al met al was het een geslaagde oplevering. De parel (de woningen) die onder het stof zat, is eronder vandaan gekomen. En de bewoners hebben woningen gekregen die de komende 25 jaar weer meekunnen!

[kader]

Stichting Rietveld

Vanuit Stichting Rietveld waren drie kleinkinderen van Gerrit Rietveld aanwezig. Met de stichting willen zij de aandacht voor hun grootvader in stand houden. Rietveld was van huis uit meubelmaker en heeft veel meubels ontworpen. Daarna is hij architect geworden. In totaal heeft Rietveld ruim honderd woonhuizen ontworpen en zo’n vijftien grotere gebouwen, zoals het Van Goghmuseum. Rietveld bedacht ook handige toepassingen zoals een loze ruimte achter een deur die ook als opbergruimte dient.

Met de afronding van dit project zijn alle drie de sociale woningbouwprojecten in Nederland die zijn ontworpen door Gerrit Rietveld gerenoveerd. Op de website www.gerrit-rietveld.nl staan de belangrijkste ontwerpen die hij heeft gemaakt, waaronder de woningen in Reeuwijk. Deze Rietveldwoningen hebben unieke elementen, zoals veel binnenvallend daglicht door grote ruiten en een voortuin die grenst aan de achtertuin van een andere woning.

Uitleg over het proces van het renoveren van de Rietveldwoningen. Beeld: Nico Hermenet
Praatje door de directeur van de woningbouwvereniging Reeuwijk. Beeld: Nico Hermenet