Van DAF tot trekker tijdens CCCN. Beeld: Remco Lange
Van DAF tot trekker tijdens CCCN. Beeld: Remco Lange

Jonger dan 30 jaar ga je ze hier niet vinden: Classic Car Cruise Night Reeuwijk

Algemeen Human Interest

REEUWIJK-BRUG - Het is donderdagavond 21 juli. Op de parkeerplaats van de Reeuwijkse Hout zie je van ver al gekleurde hesjes en een aantal banners. De parkeerplaats staat vol met klassiekers: auto’s, vrachtwagens, busjes, motoren en fietsen van allerlei verschillende merken. Zij zijn hier voor de Classic Car Cruise Night (CCCN), die van april tot en met september iedere derde donderdag van de maand plaatsvindt. Vanavond is zelfs het 1-jarig jubileum! 

door Stefanie Peters

Je ziet ze niet zo vaak rijden: klassieke auto’s. Maar tijdens de evenementen van de Classic Car Cruise Night zijn meer dan voldoende oldtimers aanwezig om van de genieten. Van prachtige Corvettes tot fietsen van meer dan 100 jaar oud. De variëteit van auto’s, motoren en fietsen is groot. Dat maakt het zo leuk. 

Iedere keer een feestje

De CCCN wordt georganiseerd door een aantal ondernemers. Zij dragen de kosten, zodat het voor deelnemers en bezoekers gratis is. Een van de organisatoren is Remco Lange. “Het blijft iedere keer dat we het organiseren een feestje,” zegt hij. “Ik geniet van al het moois dat hier staat, het enthousiasme en de tolerantie van de mensen. Het maakt niet uit of je komt met je Zundapp, je trekkertje of een dikke pick up. Voor mijn part kom je met je oldtimer camper! Iedereen heeft respect voor elkaar.”

Verscheidenheid

Het terrein is opgedeeld in verschillende groepen. In een hoek staan de Amerikanen: van die ‘heule grote zwarte’ en dan wat Corvettes en een Mustang. Even verderop staat een aantal Volkswagen busjes, maar ook een paar oude Duitse brandweerauto’s. Gwennie Pool en haar vriend Rob Ruwaard uit Gouda zijn hier met hun ‘Freddie Mercury’, de enige 6,6 liter Mercury die in Nederland rondrijdt. Ondanks hun leeftijd (rond de 25-30 jaar) is de liefde voor oude auto’s hun met de paplepel ingegoten, net als de liefde voor de band Queen. Rob: “Toen we deze auto kochten, kwamen we erachter dat het de enige nog rijdende was van dit model en type, dus we konden hem niets anders dan naar de unieke Freddie noemen.” 

Het is een auto waarin Rob opvalt en waarin hij zich lekker voelt. Dat opvallen doet de auto ook op de weg. Mensen rijden voorbij en laten zich afzakken om de auto eens goed te bekijken, al dan niet ondersteund met enthousiast gezwaai. Rob en Gwennie genieten daarvan. 

Gwennie doet trouwens het onderhoud van ‘Freddie’. “Dat is prima te doen. Meestal zijn het kleine technische dingetjes. Een van de cilinders slaat bijvoorbeeld door. Maar het is makkelijker dan je denkt, want het is nog allemaal mechanisch. Je kunt vaak gewoon zien wat er mis is. Sommige dingen kunnen we niet zelf repareren door gebrek aan ruimte, maar dan kunnen we bij een goede vriend terecht.”

Witte slee

Aan het begin van de avond zag je als bezoeker deze auto al aankomen: een groot wit gevaarte met daarin een man in een witte outfit. De auto: een Zimmer Golden Spirit, geïmporteerd uit Amerika. De Zimmer is een auto uit de jaren tachtig, geïnspireerd op de jaren dertig. En nu staat hij in Mijdrecht. Gewoon, buiten op straat. 

Eigenaar Thomas Eekels is maar wat blij met deze auto. “Twintig jaar geleden was ik met mijn vrouw (Laura) op een autoshow. Daar stond toen een hele mooie auto. We zeiden tegen elkaar: ‘Als we met pensioen gaan, dan kopen we zo’n auto.’ Vorig jaar was het zover en zei mijn vrouw ‘Weet je nog wat we twintig jaar geleden tegen elkaar hebben gezegd?’ Dat wist ik nog!”

De auto waar het indertijd om ging, was een Excalibur, maar dat is een cabriolet en Thomas wilde geen cabriolet. “Dan krijg je waterproblemen.” Hij zocht naar iets wat daarop leek en kwam bij deze Zimmer uit. “Ik kwam hem tegen in Michigan. Hij is nog van Jerry Lee Lewis geweest. Mijn vrouw en ik rock ’n rollen allebei, dus wij dachten: ‘Dit moet hem worden!’” De onderhandeling duurde een paar maanden en na een half jaar stond de auto in Nederland. Daar trekt hij veel bekijks, net als op de weg. “Iedereen breekt zijn nek om achterom te kijken,” lacht Thomas. “We kleden ons er ook op. Ik heb een wit pak uit de jaren vijftig en mijn vrouw draagt Charleston, met een veertje en een hoedje.” 

Dit is de derde keer dat Thomas bij de CCCN is en het bevalt hem goed. Zo goed zelfs dat ze vorige maand in Mijdrecht een eigen evenement hebben georganiseerd. Dat is grandioos verlopen met 260 auto’s en 2000 man publiek. 25 juni 2023 vindt het volgende evenement plaats, dus zet de ‘Tweede Oldtimer Middag Mijdrecht’ alvast in de agenda!

Mooi spul

Het evenement trekt niet alleen mensen die een classic car hebben, maar ook mensen die het gewoon mooi spul vinden om naar te kijken. Dat geldt bijvoorbeeld voor Jos van den Eijnden uit Zoetermeer. Jos gaat al 30 jaar naar dit soort evenementen en is lid van twee Corvette-clubs, maar hij heeft geen eigen Corvette. Jos: “Ik geniet vooral van de Corvettes van anderen. En misschien komt die eigen Corvette er ooit nog wel. Vroeger maakte ik foto’s van deze meetings, tegenwoordig film ik alles met mijn GoPro camera. Die filmpjes worden goed bekeken op mijn YouTube-kanaal TaurusPresents.” 

Volgens Jos zijn autobezitters met mooie auto’s over het algemeen heel relaxed, zelfs die autobezitters met tatoeages en brede bovenarmen. “Als je belangstelling toont in de passie van mensen, stellen ze zich open. Dan deel je iets samen. Ook al ben je hier een vreemde, zodra je enthousiast bent over wat zij hebben, hun trots, raak je met elkaar in gesprek.”

Kijk voor de volgende editie op de Facebook- of Instagrampagina van Classic Cruise Car Night.