Voormalige bode Kees van Zelderen voor het gemeentehuis. Beeld: Marlien van Leeuwen
Voormalige bode Kees van Zelderen voor het gemeentehuis. Beeld: Marlien van Leeuwen

Beroemde architect van ons huidige gemeentehuis overleden

Algemeen

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het huidige gemeentehuis is, net als de Rietveld woningen in Reeuwijk-Brug, ontworpen door een bekende Nederlandse architect: Wim Quist. Van zijn hand kwamen onder andere het kantoorgebouw Willemswerf aan de Maas in Rotterdam, het Museon en het Omniversum in Den Haag en Beelden aan Zee in Scheveningen. En dus ook ‘ons’ gemeentehuis. Hij mocht zich in de periode van 1975 tot 1979 zelfs rijksbouwmeester noemen. Recent is hij op 91-jarige leeftijd overleden.

door Marlien van Leeuwen

Zijn overlijden was voor de voormalige bode van Bodegraven, Kees van Zelderen, reden om de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk attent te maken op het feit dat ook het Bodegraafse gemeentehuis door deze architect ontworpen is. Rechthoeken, driehoeken en cirkelvormen beïnvloedden de ontwerpen van de architect, wat je terug kunt zien in de lijnen van het gemeentehuis. Daarnaast had Quist aandacht voor de relatie tussen gebouw en omgeving en stelde hij de functie van het gebouw centraal.

Kwaliteiten beaamd

Kees kan al die kwaliteiten van architect Quist beamen. “Als je vanaf het kruispunt Kerkstraat-Marktstraat naar het gemeentehuis kijkt, zie je als het ware in één rechte lijn de ingang naar het gemeentehuis. De architect had mij ook gevraagd naar mijn wensen als toenmalige bode. Die heeft hij allemaal verwerkt in het ontwerp. Zo had ik vanuit mijn bodekamer zicht op de voordeur en de trap naar de eerste verdieping. Zo wist ik wie er binnenkwam en wie waar in het gebouw aanwezig was.”

Binnen het budget

Toen het oude gemeentehuis afgebroken werd, zaten de ambtenaren in het voormalige pand van de Huishoudschool. Van daaruit konden wij de verbouwing goed zien. “De toenmalige wethouder J.P.C. Meijers is keurig binnen het budget gebleven,” zegt Kees, en dat is een eervolle vermelding waard volgens de voormalige bode. 

Inmiddels is er binnen in het gebouw weer het nodige veranderd om mee te gaan met de huidige eisen, maar niet zonder toestemming van de architect, daar zag hij streng op toe. Zelfs op hoge leeftijd schuwde Quist geen rechtszaken.

Weetjes

Kees is een lopende encyclopedie als het om wetenswaardigheden gaat met betrekking tot het gebouw (en de rest van Bodegraven!). Zo staat de Middeleeuwse tekst ‘dienet scone’ uitgehouwen in steen boven de trouwzaal, wat ‘dien het schone’ betekent. Het ‘schone’ staat hier voor eerlijkheid en oprechtheid, toepasselijk als het om het huwelijk gaat. 

In de vijver naast het gemeentehuis staat het beeld van de Bodegraafse kunstenaar Alfons van Leeuwen. Het beeld hing aan de muur van het voormalig gemeentehuis. Zo liggend boven de vijver is het moeilijker te zien dat het beeld een man, een vrouw en een kind voorstelt. Toch is het een mooie aanvulling op de totale uitstraling van het gemeentehuis, zo samen met al dat nieuwe groen op het plein!

‘Als je vanaf de hoek Kerkstraat-Marktstraat naar het gemeentehuis kijkt, kijk je in één rechte lijn naar de ingang’

Advertentie

Categorieën