Henny en Alphons van Leeuwen (juli 2021)
Henny en Alphons van Leeuwen (juli 2021) Foto:

Blijvende herinneringen in straatbeeld aan overleden kunstenaar Alphons van Leeuwen

Algemeen

De op dinsdag 9 augustus op 86-jarige leeftijd overleden Alphons van Leeuwen blijft tot in lengte van jaren nauw verbonden aan Bodegraven: werken van de veelzijdige en sociaal bewogen kunstenaar, zoals het bevrijdingsmonument bij het Rosarium, het bronzen beeld bij het Winkelcentrum Vromade en de bronzen voetstappen van wethouder Koos Karssen in het Raadhuisplein, zullen nog lange tijd het straatbeeld sieren.

Kunstenaar Alphons van Leeuwen sloeg creatief gesproken zijn vleugels wijds uit, zijn werken vonden aftrek in binnen- en buitenland. Met het woord veelzijdig is niks te veel gezegd: Alphons schilderde en tekende, vervaardigde koperen beelden, voerde opdrachten uit in brons, geslagen koper, keramiek, ijzer en glas. Interessant aspect: Alphons heeft diverse stiltecentra in onder meer penitentiaire inrichtingen opgefleurd met zijn objecten. Ook katholieke kerken in Haarlem, Reeuwijk en Huizen schakelden hem in.

Betrokken inwoner

Maar voor alles was hij ook een betrokken inwoner van het dorp aan de Rijn waar hij sinds 1962 woonde. Alfons leverde een grote bijdrage aan het jeugdwerk in Bodegraven, was tot het laatste moment actief lid van serviceclub Rotary, gold als een van de oprichters van de Historische Kring Bodegraven, waar hij ook als bestuurslid een van de drijvende krachten bleef. En al die jaren stond zijn jeugdliefde en echtgenote Henny hem ter zijde in woord en daad: de twee deden heel veel dingen samen en vulden elkaar perfect aan. Zij leerden elkaar in 1957 kennen, op een trouwfeest waar zij beiden met hun ouders aanwezig waren. Ze werden verliefd, dat leidde vanzelf tot een huwelijk.

Geheel volgens de (katholieke) mores van die tijd trouwden ze eerst voor de wet, pas nadat meer dan een jaar later, in november 1960, het kerkelijk huwelijk was ingezegend mochten ze samenwonen in de hun toegewezen woning in Bodegraven. Samen kregen ze drie kinderen, twee zonen en een dochter. Eigenhandig restaureerde het echtpaar een vervallen boerderij aan de Zuidzijde, die zij aanvankelijk huurden en later (1996) kochten. De hofstede draagt de passende naam Leeuwendeel. Overigens kon Alphons op latere leeftijd fulmineren tegen de katholieke moraal uit zijn jeugd.

Religie

Religie speelde een belangrijke rol in het leven van de kunstenaar. Al op 13-jarige leeftijd ging hij aan de slag bij de in religieuze kunst gespecialiseerde edelsmeden Brom in Utrecht. Lerend en werken combinerend volgt Alphons gedurende negen jaar een opleiding tot koperslager, ciseleur, graveur, goud- en zilversmid. Vervolgens ging hij twee jaar aan de slag in een pottenbakkerij, een korte wijle werkte hij als zelfstandig pottenbakker. 

In 1960 trad hij in dienst bij Harry van der Heijden, atelier in kerkelijke kunst in Bodegraven. En dat bleek de opmaat naar een lange en succesvolle carrière als kunstenaar, maar vooral een leven vol betrokkenheid en empathie. De markante persoonlijkheid had altijd aandacht voor iedereen en liet zich graag horen.

Erepenning van verdienste

Alphons van Leeuwen overleed na een ziekbed, maar bleef tot op het laatste moment betrokken bij het wel en wee in de gemeente en zijn omgeving. Van 1 november tot en met 24 december vorig jaar, toen de slopende ziekte hem al flinke beperkingen oplegde, was in het Groene Hart Huys een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. Hij genoot samen met zijn Henny van de aandacht. Alphons was de trotse drager van de erepenning van verdienste van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Hij is afgelopen dinsdag begraven.

door Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën