Links Jasmijn Vollering, vrijwilliger Alzheimer Café Midden-Holland, en rechts casemanager en vrijwilliger Petra Vane. Beeld: Iris Onderwater
Links Jasmijn Vollering, vrijwilliger Alzheimer Café Midden-Holland, en rechts casemanager en vrijwilliger Petra Vane. Beeld: Iris Onderwater

Voorstelling ‘Plakband & Polaroid’ op Wereld Alzheimer Dag over impact dementie

Algemeen Agenda Human Interest

BODEGRAVEN - Op Wereld Alzheimer Dag (woensdag 21 september) vindt de voorstelling ‘Plakband & Polaroid’ plaats in het Evertshuis in Bodegraven. Petra Vane werkt als casemanager en vrijwilliger bij Alzheimer Café Midden-Holland. “Mensen raken van slag als ze de diagnose alzheimer krijgen.”

door Iris Onderwater

Casemanager en vrijwilliger van het Alzheimer Café Midden-Holland Petra Vane legt uit wat Wereld Alzheimer Dag precies inhoudt: “Wereld Alzheimer Dag is wereldwijd in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de problematiek rondom dementie.” Jasmijn Vollering is ook vrijwilliger en vult hierop aan: “De dag is er om meer aandacht te vragen voor de impact van dementie op persoonlijke levens en de maatschappij, aandacht voor de hoeveelheid mensen die Alzheimer hebben en voor het feit dat steeds meer mensen dementie krijgen. 70 procent van de mensen met dementie heeft Alzheimer. Het is daarmee verreweg de meest voorkomende vorm.” 

Petra vertelt dat dementie een grote impact heeft op degene die ermee gediagnosticeerd wordt, maar ook op familie en vrienden. “Het is een proces dat vaak al langer aan gaande is. Maar wanneer iemand daadwerkelijk gediagnosticeerd wordt, zijn mensen toch van slag, omdat ze dan pas echt beseffen dat het leven er anders uit komt te zien.” Voor mensen met dementie verandert het leven drastisch, omdat ze bij veel dingen ineens zorg en ondersteuning nodig hebben. “Denk aan (vrijwilligers)werk en hobby’s. Het is wel heel belangrijk om te blijven kijken wat iemand nog wél kan in plaats van wat iemand niet kan. Zo kan iemand zoveel mogelijk blijven deelnemen aan de samenleving.”

Alzheimer Café

Maandelijks organiseert een groep vrijwilligers het Alzheimer Café, afwisselend in Gouda, Bodegraven en Reeuwijk. “Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor iedereen die met dementie te maken heeft. Het is vooral bedoeld om te informeren en de gelegenheid te bieden vragen te stellen, maar ook het contact met ervaringsgenoten is belangrijk. Er is begrip en er kunnen tips worden uitgewisseld. Meestal komt er een verschillende groep mensen: mensen met de diagnose dementie, mantelzorgers, zorgverleners en familie en vrienden.”

Elke maand is er een ander thema waar aandacht aan wordt besteed tijdens het Café. Er worden ook verschillende activiteiten georganiseerd. “Er was bijvoorbeeld een avond waar het ging over het omgaan met gedragsveranderingen, maar er komen ook wat lichtere onderwerpen voorbij, bijvoorbeeld hoe je in beweging kan blijven en de kracht van muziek.”

Plakband & Polaroid

Binnenkort is de voorstelling ‘Plakband & Polaroid’ gratis in het Evertshuis te zien. Petra vertelt wat er van de voorstelling verwacht kan worden: “De voorstelling gaat over een echtpaar bij wie één de diagnose dementie krijgt. Je ziet het echtpaar door verschillende fases heen gaan. Je ziet hoe het is voor de persoon met dementie en voor de partner. Het is een bijzondere, waardevolle voorstelling.”

Naast emotie zit er ook humor in de voorstelling, want ook dat kan belangrijk zijn in het omgaan met de ziekte. “Voor veel mensen zal het theaterstuk confronterend zijn, maar ook leerzaam. Aan het eind is er ruimte om in gesprek te gaan met de spelers over herkenbare onderwerpen. We verwachten dat er zeker erkenning en herkenning zal zijn bij de bezoekers.”

Ga naar www.evertshuis.nl voor meer informatie.

Advertentie

Categorieën