Bestuursleden ReeuwijkKlassiek Jens Nooitgedagt (l.) en Rob Kraaipoel (r.). Beeld: Loes Kamer
Bestuursleden ReeuwijkKlassiek Jens Nooitgedagt (l.) en Rob Kraaipoel (r.). Beeld: Loes Kamer

ReeuwijkKlassiek: reeds dertig jaar een begrip

Algemeen Cultuur

REEUWIJK-BRUG Al 30 jaar zijn ReeuwijkKlassiek en voorloper Recum een vast ingrediënt van het culturele leven in Reeuwijk. Het aantal vaste bezoekers blijft maar groeien. Bestuursleden Rob Kraaipoel (secretaris) en Jens Nooitgedagt (penningmeester) vertellen over deze succesformule.

door Loes Kamer

In 1992 werd Recum opgericht, dat stond voor de stichting Reeuwijkse Culturele Manifestaties. Het aanbod was de eerste 10 jaar breed: van toneelvoorstellingen en klassieke muziek voor kinderen tot kamermuziek, aanvankelijk op zondagmiddagen in De Ark. Daarna kwam de focus steeds meer te liggen op klassieke muziek en de uitvoeringen vonden voortaan plaats op de vrijdagavond in Zalencentrum De Brug. “De verhuizing naar De Brug maakte het mogelijk het podium niet langer op de kop van de zaal te situeren, maar aan de zijkant van de zaal, midden tussen het publiek,” vertelt penningmeester Jens Nooitgedagt. “Dat zorgt voor meer interactie tussen de optredende musici en het publiek. Het contact tussen musici en publiek zorgt voor een bepaalde intimiteit tijdens de concerten, die zowel door het publiek als de musici zeer gewaardeerd wordt.” De concerten krijgen nog extra meerwaarde door het vaste onderdeel waarin de muzikant een praatje houdt over de componist of over het muziekstuk dat ten gehore wordt gebracht.

Kleinschalig, hoog niveau, intiem

De laatste 10 jaar werd ingezet op kamermuziek, uitgevoerd door musici van hoog niveau, die minimaal in het Concertgebouw of De Doelen gespeeld moesten hebben. Het aantal vaste bezoekers groeide in die periode, het gemiddeld aantal bezoekers liep op van 80 tot zo’n 120 per concert. Enkele jaren geleden werd de naam omgezet van Recum naar het meer passende ReeuwijkKlassiek.

Dat de opzet succesvol is, blijkt ook uit het feit dat topmusici zoals Klara Würz en Mariëtta Petkova reeds meerdere keren in Reeuwijk hebben opgetreden. “Men treedt graag op in Reeuwijk, mede doordat er echt aandacht is voor de muziek. Er wordt niet tussendoor gekletst of hinderlijk gekucht,” aldus Jens.

Kritisch publiek

Het bestuur selecteert de musici op basis van een aantal criteria. “Wij proberen vooral artiesten in opgang te contracteren,” vertelt secretaris Rob Kraaipoel. “Wanneer ze eenmaal internationale naamsbekendheid hebben verworven, worden ze voor ons te duur. Maar dan zijn ze al in Reeuwijk geweest!”

Naast naamsbekendheid, bijvoorbeeld door interviews in de krant of optredens in televisieprogramma’s als Podium Witteman, is ook het instrument dat bespeeld wordt en het repertoire dat ten gehore wordt gebracht van belang voor de selectie. Rob: “We streven naar een zo gevarieerd mogelijk aanbod. De ene keer staat op het jaarprogramma een violist, dan weer een pianist of harpiste, zoals vorig seizoen de bekende Lavinia Meijer.” Wat betreft het repertoire wordt veelal gekozen voor een mix van bekende en wat minder bekende composities, in overleg met de musici.

Succesformule

De kleinschalige, intieme concerten, het optreden van topmusici en het veelzijdige repertoire vormen uiteraard belangrijke succesfactoren, maar minstens zo belangrijk voor de bezoekers is de gelegenheid om de musici te ontmoeten. Een groot deel van die bezoekers zijn vaste klanten: jaarlijks zijn er gemiddeld 75 mensen die een abonnement afsluiten, waarmee zij zes concerten voor de prijs van vijf kunnen bezoeken. Deze mensen zijn vaak al jaren abonnementhouder, men kent elkaar en een concertavond is mede daardoor een prettig weerzien, een sociaal gebeuren in het Reeuwijkse.

Feestelijke opening van het nieuwe seizoen

Op vrijdagavond 16 september wordt het nieuwe seizoen 2022-2023 feestelijk geopend door wethouder van Cultuur Elly de Vries, met uiteraard aandacht voor het 30-jarig bestaan van ReeuwijkKlassiek. Deze avond treden de reeds jaren in Nederland woonachtige Russische celliste Anastasia Feruleva en Frank van der Laar, hoofdvakdocent piano aan de conservatoria van Amsterdam, Zwolle en Arnhem op als duo. Zij voeren werken uit van hun bekende CD ‘Ballets Russes’, onder andere van Sergei Prokofiev, Francis Poulenc en Nikolai Rimsky-Korsakoff.

Voor meer informatie: www.reeuwijkklassiek.nl

Advertentie

Categorieën