Afbeelding

Heerlijk, zo komen we september wel door

Algemeen Anders bekeken

Wat is september toch een heerlijke maand. Evenementen te over, je rolt binnen onze gemeente als het ware van de ene festiviteit in de andere. Waarbij de Bodegraafse Najaarsmarkt als hoofdgerecht geldt, maar je de vele andere evenementen niet mag versmaden. Bruisend Reeuwijk, weliswaar gehouden in het laatste weekeinde van augustus, kun je beschouwen als de geslaagde aftrap voor deze feestmaand. Laten we in algemene zin vooral even applaudisseren voor de vele vrijwilligers die bij voorbereiding en uitvoering zijn betrokken, zonder hen komt er niks van de grond.

Die Najaarsmarkt kent natuurlijk één heel bijzonder fenomeen: de verkiezing van de Kaaskoningin, sinds 2021 zelfs erkend als Immaterieel Erfgoed. De historie voert terug tot 1952, toen de Najaarsmarkt tot een jaarlijks evenement werd uitgeroepen. Het belangrijkste doel was destijds de lokale kaashandel een fikse impuls te geven. De eerste Kaaskoningin bleek een succes, maar eerst in 1968 werd een opvolgster aangesteld. Want, vond een aantal notabelen, Nederland heeft maar één echte koningin. Waar de Najaarsmarkt volledig van opzet is veranderd, bleef deze traditie bestaan. Geinig is dat slechts enkele mensen bij de selectie zijn betrokken, haar naam blijft tot het laatste moment geheim. Dat geldt ook voor die van de twee hofdames die de Kaaskoningin tijdens de festiviteiten begeleiden. De schaarse betrokkenen nemen dit serieus: de vaste kapster van het trio onderbrak dit jaar zelfs haar huwelijksreis om de traditie niet te doorbreken. Leuk toch?

De diversiteit aan activiteiten kan u nauwelijks ontgaan, de lokale media bieden prachtige overzichten. We pikken er hier nog een paar uit. Zo zal het jaarlijkse Bierfestival bij De Molen eind september een geheel eigen publiek boeien. Dat geldt ook voor de afsluiting van het Motorseizoen bij Goedhart Motoren: deze twee fenomenen trekken duizenden bezoekers naar onze gemeente. De Sluipwijkse Markt is van een andere schaalgrootte, maar bekoort vast weer een andere doelgroep. Mooi toch, zo komen we de maand wel door.