Het Feestteam op Koningsdag 2022. Beeld: Stichting Volksvermaak Reeuwijk
Het Feestteam op Koningsdag 2022. Beeld: Stichting Volksvermaak Reeuwijk

Stichting Volksvermaak: ‘Reeuwijk krijgt ook Koningsnacht’

Algemeen Human Interest

Reeuwijk – Reeuwijk beleeft rond Koningsdag een primeur. Voor het eerst pakt Stichting Volksvermaak Reeuwijk ook uit op de avond voor het Oranjefeest, op ‘Koningsnacht’. Dat meldt de organisatie Stichting Volksvermaak ReeuwijkDe voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft een spektakel te worden. 

door Marysol van ’t Hoog

Voor het dorp
“Op donderdag 27 april wordt Koningsdag als vanouds uitbundig gevierd. Vanaf 2023 is het ook in Reeuwijk op woensdag 26 april al feest”, aldus een trotse Rudi Otto. “We hebben vrijwel direct groen licht gekregen. In onze gemeente gebeurt er niet bijzonder veel op evenementengebied, we zijn dan ook heel blij om dit voor ons dorp te mogen organiseren.”

Dennis van der Made, net als Rudi bestuurslid van de Stichting, vult aan: “Bruisend Reeuwijk was wederom een groot succes. De mensen hebben erg veel plezier beleefd aan deze tweedaagse. Koningsdag zet je voor slechts één dag helemaal op poten. Met een Koningsnacht hebben we ook hier twee dagen profijt van.”

Kostenplaatje
Dennis schetst een plaatje. “De kosten in de evenementenbranche stijgen de pan uit, het is eigenlijk niet meer te doen. Alleen al de kosten voor de huur van het licht en geluid is zo’n 30 tot 40% gestegen ten opzichte van Koningsdag 2019. In 2022, na twee Coronajaren, stond dezelfde installatie, maar waren we dus veel extra geld kwijt aan de opzet. En dan geef ik alleen dit als voorbeeld. Door een feestavond eraan vooraf te laten gaan kun je efficiënter met je kosten en organisatie omspringen dan wanneer je ervoor kiest om op een ander moment een feest te houden.”

Voorop staat dat de Stichting de Reeuwijkers een goed feest wil bieden. Rudi: “Elk feest kost geld. Maar als wij een evenement draaien, dan moet het goed staan en hoogwaardig zijn.” Rudi stelt dat de subsidieverstrekking tussen de gemeente Bodegraven en Reeuwijk onevenredig is verdeeld. “Het verschil is schrikbarend groot. We zijn al vijf jaar aan het lobbyen waarvan we al drie keer een verzoek hebben ingediend tot gelijktrekking met de subsidie welke de evenementencommissie Bodegraven krijgt. We wachten reeds enige tijd op de herbeoordeling. Dit heeft te maken met het ingaan van het nieuwe subsidiebeleid evenementen. Dennis: “Maar zo is het altijd wat. De ene keer vernemen we dat de vorming en zitting van de nieuwe gemeenteraad reden is van uitstel van besluitvorming, de ander keer is het te wijten aan de aanstelling van een nieuwe burgemeester.” Rudi: Het contact met de beleidsmakers is overigens goed. Ook hebben we kunnen rekenen op een extra bijdrage in de beveiligingskosten aangezien er onvoldoende politiecapaciteit beschikbaar was.”

Programma
Reeuwijkers zullen beide dagen getrakteerd worden op een mooie line-up, bekend bij jong en oud. Rudi: “We weten zeker dat het zal aanslaan, want wij weten wat Reeuwijk wil. Met dank aan de sponsoren waar we goede afspraken mee hebben komen we weer tot een gaaf programma met waanzinnige artiesten en coverbands. Zelfs met toffe special-effects om het helemaal af te maken.”

Nieuw dit jaar is ook de hoofdsponsor. Rudi: “In 2023 verwelkomen we B5 Beveiligingstechniek als hoofdsponsor. Maar iedere sponsor, klein of groot, doet ertoe.” Dennis: “Ook de grote schare trouwe vrijwilligers zijn natuurlijk goud waard. Zonder hen geen feest.”

Eindtijd ter discussie
Het blijkt dat de gemeente nog geen klap gegeven heeft op de eindtijd van Reeuwijks Koningsnacht. “Koningsdag is een feestdag en zien wij als weekenddag, dus zou je denken dat we een vergunning hebben tot 00:00 uur. Niets is minder waar. Koningsnacht valt op een woensdag, een doordeweekse dag. Zo wordt er gesteld dat we om 23:00 uur uitgefeest moeten zijn.” Dennis vertelt verder: “De burgemeester zou in september een besluit nemen, we zijn nog in afwachting. Bodegraven gaat tijdens de Najaarsmarkt op vrijdag overigens zelfs door tot 00:30 uur, ‘een uitzondering’. Wij horen op onze beurt dat de normen en kaders nog vastgesteld moeten worden. Ik vind ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Dat verschil in eindtijd zorgt voor ongelijkwaardige afspraken en betekent minder lang feestgedruis voor het publiek. Daarbij komt dat we in dat ene uur ongeveer €7500,- aan drankjes kunnen omzetten wat we nu mislopen. Dat hebben wij als Stichting hard nodig. Immers, onze festiviteiten en optredens zijn gratis bij te wonen. En dat houden we graag zo. Stichting Volksvermaak is er met en voor het dorp.”

Op Koningsdag is er het vertrouwde programma, waarbij er voor jong en oud van alles wordt georganiseerd rond Zalencentrum De Brug, de Dunantlaan en Miereakker. Het programma begint om 9 uur ’s ochtends. Voor meer informatie en het volledige programma zie https://volksvermaakreeuwijk.nl