Afbeelding

Gaswinning in Bodegraven-Reeuwijk?

Algemeen

Gaswinning in Bodegraven-Reeuwijk?

WAARDER - Aan het einde van het Oosteinde in Waarder ligt het Papekopseveld, een olie- en gasveld onder de grond. In 2017 is de mogelijkheid tot boringen hier door de gemeenteraad van Woerden en Bodegraven-Reeuwijk van de kaart geveegd, maar met de huidige energiecrisis in het achterhoofd doet exploitant Vermillion opnieuw een poging toestemming te krijgen voor een boring.

Het Papekopseveld werd in 1986 ontdekt door de NAM. In 2009 stemde de minister van Economische Zaken in met het winnen van olie en gas op deze locatie door Vermillion en 2 jaar later verleende gemeente Bodegraven-Reeuwijk een vergunning. Het veld ligt echter grotendeels onder de woonwijk Molenvliet in Woerden. Bewonersgroep Laat Woerden Niet Zakken verzette zich tegen de plannen en in 2017 besloot de gemeenteraad van Woerden niet mee te werken.

Onlangs was Vermillion weer bij de lokale wethoudesr te vinden om de zaak te heropenen. Voordat er geboord kan worden, zou er sowieso nog een Milieu Effect Rapportage moeten worden uitgevoerd, een aangepast winningsplan ingediend en een bestemmingsplan worden gewijzigd.

De kans dat Woerden en Bodegraven-Reeuwijk het Papekopseveld openen lijkt echter klein. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel heeft Vermillion in ieder geval laten weten dat er geen draagvlak is voor de exploitatie en ook de gemeenteraad van Woerden ziet gaswinning niet zitten.

door Key Tengeler