V.l.n.r.: Rob van den Oudenrijn, burgemeester Erik van Heijningen, commissaris van de koning in Zuid-Holland Jaap Smit en Hans van den Oudenrijn.
V.l.n.r.: Rob van den Oudenrijn, burgemeester Erik van Heijningen, commissaris van de koning in Zuid-Holland Jaap Smit en Hans van den Oudenrijn. Foto: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Kwaliteit al 100 jaar leidend bij Van den Oudenrijn TimmerSelekt

Algemeen Bedrijfsberichten Human Interest

‘Goed werk leveren is je beste marketing’

BODEGRAVEN - Een echte Bodegraafse onderneming. Zo mag je timmerfabriek en aannemersbedrijf Van den Oudenrijn wel noemen. En koninklijk. Want tijdens de feestavond vanwege het 100-jarig bestaan ontvingen de directeuren Rob en Hans van den Oudenrijn het hofleveranciersschild dat hoort bij het Predicaat Hofleverancier.

Ad van den Herik

Is dat nou even jammer dat Huis ten Bosch, het woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, al in 2019 een grondige renovatie onderging. Want wie weet had Van den Oudenrijn anno nu als hofleverancier de kozijnen van het koninklijke paleis in Den Haag mogen vervangen. Maar niet getreurd, want het bedrijf van de broers Rob en Hans van den Oudenrijn 

kent een vuistdikke orderportefeuille: van het vervangen van een houten kozijn bij een particuliere woningbezitter tot en met grootschalige renovatieprojecten van woningcorporaties waarbij het gaat om honderden woningen (‘het beeld van toen met de kwaliteit van nu’).

Ondernemende man

“Ik kan het 100 keer zeggen, maar kom nu even niet op de straatnaam,’’ verontschuldigt Rob zich als de zwart-witfoto van de timmerwerkplaats van opa Antoon van den Oudenrijn ter sprake komt. Die heeft een prominente plek in de vergaderkamer. ”De Mauritsstraat,’’ vult Hans zijn broer aan. Op die plek draaiden 100 jaar geleden de houtkrullen uit de handschaven, dwarrelde stof van het schuren in het rond en vulden hamerslagen het houten bedrijfspand. ,,Onze opa was een ondernemende man. Hij was kistenmaker, timmerman en aannemer tegelijk. En had al snel personeel in dienst.’’ Dus groeide het bedrijfje al snel uit zijn jasje en verkaste het in 1928 naar een spiksplinternieuwe fabriek in de Wilhelminastraat. Spiksplinternieuw? Niet helemaal. ,,De kappen van het oude gebouw verhuisden mee naar de Wilhelminastraat. Vroeger waren ze ook heel circulair bezig,’’ lacht Rob. Ondanks de crisis van de jaren ’30 en de Tweede Wereldoorlog bleef Van den Oudenrijn fier overeind. 

Koffie brengen

In 1962 nam zoon Anton, geboren in 1935 in de woning boven de fabriek, het stokje over van zijn vader. Tijdens diens directievoering groeide Van den Oudenrijn gestaag door tot een middelgrote timmerfabriek én aannemingsbedrijf. Door aan- en uitbouw verdubbelde de fabriek in omvang. En net als bij hun vader stond de wieg van Rob en Hans boven de fabriek in de Wilhelminastraat en vergroeiden zij met het bedrijf. “Onze moeder kwam nog koffie brengen in de fabriek of de timmerlui kwamen zelf naar boven voor de koffie,’’ herinneren de broers zich uit die tijd. 

Ondanks dat zij – samen met hun in 2009 overleden broer Toin - voorbestemd leken voor de opvolging van hun vader was dat bepaald geen uitgemaakte zaak. “We zijn niet gevraagd en hebben eerst alle drie bij een ander bedrijf gewerkt,” doet Hans uit de doeken. Maar uiteindelijk kwam het er toch van: in 1990 trad Rob toe tot de directie en Hans volgde in 1995. Toin kreeg de touwtjes in handen bij timmerfabriek Veerman in Westwoud, die vader Anton in 1989 had overgenomen. 

Gestage groei

Momenteel staan er 55 werknemers op de loonlijst. Mensen met hart voor de zaak, want ieder jaar vallen er wel ambtsjubilea te vieren. Dat zegt iets over de sfeer en betrokkenheid. En als werkleerbedrijf zien Rob en Hans geregeld stagiaires doorstromen naar een vaste baan.

Gestaag groeien, die ambitie spreken de broers uit voor hun familiebedrijf. En blijvend innoveren niet te vergeten, vooruitlopen op andere ondernemingen door toepassing van de nieuwste technieken. “We hoeven niet de grootste te zijn, maar willen wel de beste zijn,’’ benadrukt Rob. Dat laatste kan na de verhuizing in 2010 van de timmerfabriek in de Wilhelminastraat naar de moderne, duurzame productiehal aan de Klipperaak op bedrijventerrein Rijnhoek. “Het produceren en plaatsen van kozijnen blijft onze corebusiness,’’ beklemtoont Rob. Overheden, particulieren, woningcorporaties, vve’s en aannemingsbedrijven rekent Van den Oudenrijn tot zijn klantenkring. Die bevinden zich voornamelijk in de Randstad.

Klimaatboom

De viering van het 100-jarig bestaan, met meer dan 300 genodigden, zit er inmiddels op. Die vond plaats in en rond het bedrijfspand aan de Klipperaak. Met natuurlijk de overhandiging van het Predicaat Hofleverancier als één van de hoogtepunten. Het eeuwfeest willen Rob en Hans in de gemeente niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zo mag iedere bassischool in Bodegraven-Reeuwijk rekenen op een klimaatboom. Die gaan in het najaar de grond in. ”Bomen nemen CO2 op, vergroenen de buurt en zorgen in de zomer voor schaduw,’’ licht Rob de geste toe.

In 100 jaar tijd is er veel veranderd. Van een schilder met kwast tot een verfrobot, van geploeter met een handzaag tot het gemak van een computergestuurde zaagmachine. Maar een bedrijf kan alleen een eeuw overleven als de geleverde kwaliteit op orde is. Daarmee bouw je een vertrouwensband op met je klanten. “Goed werk leveren is je beste marketing.” Heerlijke Bodegraafse nuchterheid gekoppeld aan ondernemingszin. 

Derde hofleverancier
Voor zover bij de redactie van deze krant bekend, is Van den Oudenrijn TimmerSelekt het derde Bodegraafse bedrijf dat te boek staat als hofleverancier. In 1995 kende koningin Beatrix Van Dam Brillen het recht toe tot het voeren van het predicaat hofleverancier. Diezelfde eer viel het 125-jarige BOSKA Food Tools aan het begin van dit jaar te beurt.