Bridgen varend op de golven. Beeld: Ger Velders
Bridgen varend op de golven. Beeld: Ger Velders

55 jaar Bridgeclub Bodegraven-Reeuwijk

Algemeen Human Interest Sport

BODEGRAVEN - Op 9 oktober vierde Bridgeclub Bodegraven-Reeuwijk het 55-jarig bestaan. Dit deden ze met een vaartocht van Rotterdam naar Schoonhoven. Wel 120 leden scheepten in. Onderweg werd natuurlijk volop gebridged! Er was ook nog een speurtocht. De jubileumcommissie kijkt terug op een geslaagd jubileum.

Stukje historie

In Bodegraven groeide de behoefte om te bridgen in clubverband, tot dan toe werd er uitsluitend thuis gebridged. De dames van der Boon, Bilderbeek en de heer Louwerse namen hiertoe het initiatief en vormden de oprichtingscommissie. Op 8 september 1966 werd de Bridgeclub Bodegraven opgericht. Het werd direct een groot succes, het lidmaatschap bedroeg 1,50 gulden per maand. Er werd op de dinsdagavond in hotel van Haaften gespeeld. 

Bij de Bridgeclub Bodegraven hebben een aantal enthousiaste leden het marathon bridgen geïntroduceerd. De Kaasbridgewedstrijd bestond uit vijf voorronden op vrijdag avonden met een finale gedurende een hele zaterdag. Top spelers uit heel Nederland kwamen in Bodegraven spelen. Niet alleen om punten te verzamelen voor hun prestatielijst op meesterpunten, maar ook voor de bijzondere prijzen. Er waren geen geldprijzen beschikbaar maar de prijzen bestonden uit stukken kaas. De winnaars van de finale ontvingen een hele kaas van 10 kg. Nummer twee een halve kaas. Verliezers konden buiten van een aanwezige kaashandelaar een stuk(je) kaas kopen en daarmede thuis gekomen goede sier maken.

In 2006 werd gestart op de tweede zaterdag in december met de Kaasbridgetocht. Waren er in 2006 nog 180 deelnemers, bij de laatste Kaasbridgetocht in 2019 deden meer dan 600 deelnemers mee. Sterk punt was ook hier weer dat in de loterij stukken kaas gewonnen konden worden.

30 Jaar later werd een tweede bridgeclub opgericht ‘Sans Rancune’. Deze club speelde op maandagavond in het kerkelijk centrum in de Spoorstraat. Door terugloop van het aantal leden fuseerden beide clubs tot Bridgeclub Bodegraven-Reeuwijk (BCB-R).