Henny Jacobsen Jensen (l) en Jette van Tricht (r) met ieder een boek dat hen geholpen heeft. Beeld: Loes Kramer
Henny Jacobsen Jensen (l) en Jette van Tricht (r) met ieder een boek dat hen geholpen heeft. Beeld: Loes Kramer

Stichting Boek en Troost : gedeelde smart is halve smart

Algemeen Agenda Human Interest

GOUDA / REEUWIJK - Lotgenoten uit Gouda en omgeving de gelegenheid bieden elkaar op een laagdrempelige manier te ontmoeten, een luisterend oor te zijn en zo elkaar te steunen bij de verwerking van het rouwproces, dat is in het kort de doelstelling van stichting Boek en Troost. Mensen die een dierbare verloren hebben aan de dood kunnen op heel verschillende manieren rouwen, maar één ding hebben ze met elkaar gemeen: ze moeten zichzelf opnieuw uitvinden. Welke rol vrijwilligersorganisatie Boek en Troost daarbij kan vervullen, vertellen voorzitter Henny Jacobsen Jensen en de uit Reeuwijk afkomstige Jette van Tricht.

door Loes Kamer

“Er heerst nog steeds een gigantisch taboe rond de dood,” vertelt voorzitter Henny Jacobsen Jensen van stichting Boek en Troost. “Zodra een familielid, vriend of vriendin die een partner verloren heeft zich weer in het sociale leven begeeft, denkt men dat het verlies verwerkt is. De overledene wordt niet meer genoemd.”

Dat kan enorm pijnlijk zijn voor degene die achtergebleven is en die vaak nog steeds worstelt met alle negatieve emoties die daarbij horen, zoals boosheid, verdriet en schuldgevoelens. “Boek en Troost wil mensen via lotgenotencontact ondersteunen door het delen van negatieve en positieve ervaringen om zicht te krijgen op hun eigen reacties en gevoelens,” aldus Henny.

Lotgenoten

Familie en vrienden die de ervaring van het gemis van een dierbare niet zelf meegemaakt hebben, hebben vaak geen idee wat de ander doormaakt. Daarom is het zo waardevol om met lotgenoten, die elk op hun eigen wijze door het hetzelfde proces gaan, daarover te praten. Henny: “Die herkenbaarheid doet enorm goed en doet beseffen dat iemand niet de enige is, niet alleen is in zijn of haar verdriet.”

Gedeelde smart is halve smart. Dat was ook de overtuiging van de oprichter van Boek en Troost, de uit Gouda afkomstige Alberdine Metz. Na het verlies van haar 32-jarige dochter door een noodlottig ongeval heeft zij zelf ondervonden hoe helend het is om ervaringen rond rouwverwerking met elkaar te delen. Zij richtte bijna 9 jaar geleden de stichting op, deed aan fondsenwerving en startte met het rouwcafé en een wandelgroep. Inmiddels zijn de activiteiten naar een breder terrein uitgebreid.

Warme, veilige sfeer

Na wat omzwervingen wordt het rouwcafé tegenwoordig gehouden in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda. Elke derde zondag van de maand is er inloop van 15.00 tot 17.00 uur en kan men tegen betaling van 5 euro om de onkosten te dekken op laagdrempelige manier terecht om met een kopje koffie, thee of een ander drankje lotgenoten te ontmoeten of boeken te lenen.

Jette van Tricht is als vrijwilliger en begeleider betrokken bij het rouwcaféJette: “De eerste keer kwam ik als lotgenoot op een onderwerp af waar ik mee worstelde: hoe ga je alleen op vakantie? Die middag werd voor mij een waardevolle ervaring. De sfeer was er warm, intens en veilig. Ik was onder de indruk van de zorgvuldigheid waarmee de vrijwilligers het gesprek begeleidden. De sfeer nodigde uit om je te openen en dat heeft tot effect dat je dieper in jezelf durft te kijken.”

Jette besloot vanwege die ervaring om zelf begeleider te worden. “Elke maand wordt het eerste uur gewijd aan een thema, bijvoorbeeld ‘hoe kom je alleen thuis?’, ‘wat zijn je bronnen van troost’, ‘hoe ruim je op?’ of ‘hoe kom je de donkere dagen door?’. Na het eerste uur wordt het thema losgelaten en ligt de nadruk op ontmoeting.” De begeleiders (vrijwilligers) zijn bijna allemaal ervaringsdeskundigen. Zij bieden ruimte en gelegenheid in de onderlinge uitwisseling van gedachten en gevoelens.

Andere activiteiten

Naast het rouwcafé zijn er nog andere activiteiten voor lotgenoten. Zo wordt er twee maal per jaar een besloten lotgenotencursus gegeven, waarbij dieper op het individuele rouwproces wordt ingegaan. De tweede woensdag van de maand wordt een wandeling in de omgeving georganiseerd en de laatste dinsdagochtend van de maand wordt een speciaal geselecteerde film getoond in het Filmhuis Gouda.

Open dag

Op 6 november wordt er een open dag gehouden in Buurtpunt Zoutman (Zoutmanplein 6a) met allerlei activiteiten. Van 11.00 tot 15.00 uur is er een speciale boekentafel en kan men informatie opdoen, kennis maken met elkaar of creatief bezig zijn met het schilderen van een gedenksteen of het uitvoeren van een schrijfopdracht. Voor meer informatie, kijk op www.boek-en-troost.nl, mail naar info@boek-en-troost.nl of bezoek facebook.com/boek.en.troost.

Advertentie

Categorieën