Afbeelding

De tijd zal het leren

Algemeen Anders bekeken

Moeten wij tevreden zijn over de voordracht en aanstaande benoeming van onze nieuwe burgemeester, de heer Michiel Grauss uit Capelle aan den IJssel? Eerlijk is eerlijk, dat kan alleen de tijd ons leren. Maar dat zijn naam uit de hoge hoed kwam, roept wel vraagtekens op. De 52-jarige Grauss is belijdend lid van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Dit relatief kleine kerkgenootschap oriënteert zich op de klassieke gereformeerde theologie, liturgie en kerkorde. Het geldt binnen het zeer verdeelde protestantisme als bevindelijk en orthodox. Geografisch ligt het zwaartepunt van het kerkverband binnen de Bijbelgordel, met Urk als uitschieter. Grauss is actief lid, onder meer als columnist van het landelijk kerkblad ‘De Wekker’. 

Natuurlijk maakt ieder mens voor zichzelf uit tot welke geloofsgemeenschap hij wel of juist niet wil horen, mits je er anderen maar niet mee lastig valt. Dat geldt dus ook voor onze toekomstig burgemeester. Feit is dat zijn partij, de ChristenUnie, een kleine minderheid van de kiezers in onze gemeente trekt. Ook een feit: de confessionele partijen vertegenwoordigen in onze gemeente allang geen meerderheid meer. CDA, SGP en CU binden samen twee van de vijf kiezers. Nu sta je als burgemeester natuurlijk sowieso ver boven de partijen, partijbelangen mogen geen rol spelen.

Ambtenaar Grauss was 18 jaar raadslid voor de ChristenUnie in Capelle, tussen 2018 en 2022 was hij wethouder voor de Christenunie/SGP in Rotterdam, in een coalitie met GroenLinks, PvdA, VVD, D66 en CDA. Ervaring in samenwerking met andere politieke partijen geldt in het verdeelde politieke landschap binnen onze gemeente als een pre. Hij hield zich bezig met armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg, zeker in Rotterdam een zware portefeuille. Sinds september is Grauss voorzitter van het OuderPanel Kinderopvangtoeslag. Conclusie: behoort qua geloofsbeleving tot een minderheid, maar staat wel midden in de samenleving. Volgens de Vertrouwenscommissie stak Michiel Grauss met kop en schouders boven de andere twintig sollicitanten uit. Daaruit spreekt weinig twijfel. We gaan het meemaken.

Advertentie

Categorieën