Afbeelding

Gebabbel over niks

Algemeen Anders bekeken

Komt er nog voor de jaarwisseling eindelijk duidelijkheid over de toekomst van het Evertshuis? Je mag het toch hopen. De discussie sleept zich al jaren voort, knap dat de directie van het Evertshuis desondanks toch een fraai programma presenteert. 

Voorlopig houdt wethouder Elly de Vries, die deze kwestie in portefeuille heeft, de kaarten tegen de borst. Achter de schermen onderhandelen de gemeente en het Evertshuis over de toekomst. Over de stand van zaken zwijgen de betrokkenen, maar wie zijn oor te luisteren legt, vangt natuurlijk weleens wat op. Het lijkt bijvoorbeeld slechts een kwestie van tijd voordat het Klantcontactcentrum (KCC) en het sociaal team verhuizen naar het Raadhuisplein. Daarvoor wilde het college een bedrag reserveren van 1,6 miljoen euro. Het gemeentehuis moet immers eerst nog wel wat worden verbouwd en dat kost geld. 

Tijdens de begrotingsvergadering ontstond een bijzondere discussie. De oppositie wilde deze reservering schrappen totdat het juiste plan op tafel zou liggen. Vervolgens besloot de raad dat de 1,6 miljoen euro wel wordt gereserveerd, maar dat het geld pas mag worden uitgegeven als een goed plan op tafel ligt. Boeiend hoor, zo’n politiek gevecht. Wellicht zit er een politiek verschil tussen de twee standpunten, maar wat maakt het feitelijk uit? In beide gevallen heeft de raad het laatste woord. En kost het geld. Gebabbel over niks dus.

Als het KCC en het sociaal team verhuizen, valt een flink deel van de huurinkomsten weg. Het Evertshuis kan al niet zonder subsidie (cultuur kost overal geld), dus wordt het financiële gat alleen maar groter. Als de voortekenen niet bedriegen, wil wethouder De Vries een deel van de activiteiten afstoten, zodat er ruimte vrijkomt voor de bouw van appartementen. Je holt dus de positie van het Evertshuis uit. Tot hoe ver dat zal gaan, weten we tegen de tijd dat de oliebollen op tafel staan. Wellicht.