Beeld: pexels.com
Beeld: pexels.com

Ingezonden brief

Algemeen Ingezonden brief

Geachte wethouder Van den Heuvel,

In Kijk op Bodegraven van 26 oktober jl. schreef u het voorwoord voor het artikel ”Wist u dat 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook?” Omdat dit een probleem betreft dat momenteel veel in de aandacht is, richt ik me hierbij tot u.

Ik weet niet hoe u aan de gegevens voor dit voorwoord bent gekomen, maar dit zijn meer aannames dan feiten. Verleden jaar ben ik bij ‘Spijkers met Koppen’ geweest. Ik refereerde daar aan een geleerde die had berekend dat er jaarlijks 3000 mensen overlijden door houtstoken; ik zei toen: “Waarom rekenen ze niet uit hoeveel mensen overlijden aan slijtage van fietsbanden?”

Meneer Van den Heuvel, wat ik hier mee wil zeggen, is: let op wat voor kop er gebruikt wordt bij een artikel voordat u er iets over zegt.

Ik ben het in grote lijnen eens met wat er in het artikel staat: hout stoken is vervuilend, maar alléén als er niet goed gestookt wordt en dus met een onvolledige verbranding: dan komt er namelijk rook en fijnstof uit de schoorsteen. 

Als schoorsteenveger kom ik inderdaad veel vuile schoorstenen tegen. Maar u doet in uw voorwoord een grote groep mensen tekort die wél stoken met volledige verbranding en waar geen rookpluimen en fijnstof uit de schoorsteen komen. In uw schrijven scheert u alle stokers dus over één kam, wat erg jammer is.

Ik zal uitleggen wat volledige en onvolledige verbranding is. Als je een brunsumbrander aandoet, zie je een gele vlam; hou je daar een schotel boven, dan wordt die zwart door roet: onvolledige verbranding. Wanneer je er zuurstof bij doet, wordt de vlam blauw en komt er geen roet op de schotel: volledige verbranding. Deze volledige verbranding moet je ook creëren met stoken van een houtkachel/openhaard en dan heeft niemand er last van. En goed stoken valt zeker te leren!

Verleden jaar heb ik een stookcursus gegeven voor mijn klanten bij Experience Have in Lunteren, waar uitgelegd wordt hoe men een goed haardvuur opbouwt om volledige en dus schone verbranding van het hout te creëren, zonder fijnstof, rook en stank. 

Mijn voorstel: laten we met voor- en tegenstanders van houtstoken naar Experience Have gaan, waar ik voor hen een cursusavond ‘Goed Stoken’ zal organiseren, zodat de gemeente Bodegraven de eerste gemeente kan worden waar geen overlast door houtstokers zal zijn.

Hartelijke groet, 

Gediplomeerd Meester Schoorsteenveger 

Joop van Leeuwen ASPB

Advertentie

Categorieën