Met het motto 'Eerlijk aan de slag' trekt het college van B en W het nieuwe jaar in. Beeld: pexels.com
Met het motto 'Eerlijk aan de slag' trekt het college van B en W het nieuwe jaar in. Beeld: pexels.com

Collegeplannen in vogelvlucht

Algemeen Overheid


BODEGRAVEN-REEUWIJK - Net voor de kerstdagen presenteerde het college van Burgemeester en Wethouders tijdens een speciaal belegde persbijeenkomst het collegeprogramma onder de titel ‘Eerlijk aan de slag’. Ook het eerder gesloten coalitieakkoord draagt dezelfde benaming. In het collegeprogramma wordt aangegeven op welke wijze de afspraken uit het coalitieakkoord worden uitgewerkt. Een open, eerlijke en transparantie bestuursstijl is daarbij een voorwaarde. In dit artikel enkele ‘highlights’ uit het 43 pagina’s tellende document.

door Bert Verver


Minder jeugdoverlast en criminaliteit

In zijn openingswoord zei burgmeester Erik van Heijningen het programma met plezier te presenteren. Hij gaf aan dat het een sluitstuk was van een langdurig proces. Vanuit zijn portefeuille ‘Veiligheid’ ging hij later in op de versterking van het team handhaving. Zo verdubbelt het team van de boa’s naar vier personen plus een coördinator en wordt uitgebreid in samenhang met de werkzaamheden van het jeugd- en jongerenwerk en de wijkagenten. Dat is onder andere bedoeld om de jeugdoverlast en criminaliteit te laten afnemen en het handhaven van de openbare orde en crisisbeheersing te versterken.

Financieel wethouder Elly de Vries zei in haar toelichting dat in de meerjarenbegroting al moeilijke keuzes gemaakt waren op het gebied van besparingen en de verhoging van lastendruk. Zij benadrukte nogmaals dat het pakket aan maatregelen dat in die begroting was afgesproken, ingezet moet worden om de schuldenlast omlaag te brengen naar 144 miljoen. Daarnaast wordt gewerkt aan de dorpsvisies, die de bouwstenen vormen voor de nog op te stellen gemeentelijke toekomstvisie. Het eerste beraad daarover heeft onlangs met de betrokken dorp- en wijkteams plaatsgevonden.

Gemeentelijke organisatie

Het thema van het collegeprogramma is ook terug te vinden in de wijze waarop de gemeentelijke organisatie met zichzelf aan de slag is, aldus gemeentesecretaris Lizet Keijzers. “We werken hard aan een modernisering van het personeelsbeleid en een verhoging van de effici-ëntie van de ambtelijke organisatie. Het afgelopen jaar hebben we een andere werkwijze doorgevoerd, waardoor medewerkers nog beter dan voorheen weten wat er van hen verwacht wordt.” Volgens de gemeentesecretaris wordt bij de veranderde werkwijze ook gekeken welke taken wel en niet in eigen huis uitgevoerd kunnen worden, met als doel de inhuur van extern personeel te verminderen.

Wethouder Dirk-Jan Knol geeft voor zijn werkgebied drie hoofdpunten aan. In zijn ogen is een stevig bouwprogramma noodzakelijk om de woningvoorraad uit te breiden. Er moet daarbij niet alleen voor de eigen inwoners gebouwd worden, maar er moet ook (tijdelijke) woonruimte komen voor jongeren, statushouders en spoedzoekers. De financiële positie van het Sociaal Domein blijft aandacht vragen, maar de wethouder was blij dat het mogelijk lijkt binnen de begroting te blijven. Als derde punt benoemt hij de inzet voor natuur en landschap, in samenwerking met de boeren. De gemeente wil daarbij, onder regie van de provincie, meewerken aan gebiedsplannen, waarin onder andere zaken als stikstofproblematiek, waterbeheer en CO2-reductie aan de orde komen.

Voorkomen is beter dan genezen

Wethouder Jan Leendert van den Heuvel gaf een overzicht van de veelheid van samenwerkingsverbanden waaraan de gemeente deelneemt. Van den Heuvel voert ook het preventiebeleid en zei daarover: “Voorkomen is beter dan genezen. Als er beter maatwerk geleverd wordt, zijn mensen beter in staat een eigen inkomen te verwerven en dat maakt mensen betekenisvoller. Als iedereen mee kan doen aan bijvoorbeeld 

sport en cultuur, blijven onze inwoners gezonder en gelukkiger en meer verbonden met elkaar.”

Mobiliteit is al lang een belangrijk item binnen de gemeente. De slechte aansluiting van de N11 op de A12 richting Den Haag blijft een doorn in het oog, ook bij wethouder Robin Kersbergen. Om dit probleem op te lossen zet het college de lobby voor de realisatie van de Bodegravenboog voort. Ook wordt gewerkt aan een mobiliteitsvisie, waarin aandacht is voor duurzaam gebruik, maar ook voor zaken als beperking van het zware vrachtverkeer in het buitengebied, de bereikbaarheid met openbaar vervoer en fiets, parkeren en het elektrisch laden. Het investeren in en het onderhoud van de infrastructuur en de openbare 

ruimte kosten veel geld. Bezuinigingen zijn onontkoombaar, maar de wethouder belooft dat ‘wat er gedaan moet worden ook goed gedaan wordt’. Ook kondigt hij een analyse van het gemeentelijk vastgoed aan, evenals van de geldstromen die daarmee gemoeid zijn. Het effici-ëntieniveau moet daardoor weer op peil worden gebracht.

Volgens het college zal het programma, dat beschreven is in een glossy uitgevoerd document, bijdragen aan een eerlijker en veiliger samenleving waarbinnen het goed wonen is en iedereen een eerlijke kans heeft om mee te doen in een economie die goed is voor mens en milieu.

Advertentie

Categorieën