Lege portemonnee. Beeld: pexels.com
Lege portemonnee. Beeld: pexels.com

Financieel minst gezonde gemeente van Nederland

Algemeen Overheid

BODEGRAVEN- REEUWIJK- Van alle gemeenten in ons land staat Bodegraven-Reeuwijk er financieel het slechtste voor. In een door accountantskantoor BDO samengestelde ranking krijgt onze gemeente het cijfer 4,2 en is daarmee financieel de minst gezonde gemeente.

door Henri Stolwijk

Ter vergelijking: in de categorie gemeenten tussen de 25.000 en 50.0000 inwoners komt de gemiddelde score uit op een 8,4. Gemeten over alle 352 gemeente komt de gemiddelde score uit op 8,3.

Beroerd

De netto schuldquote van onze gemeente bedraagt 138,6 procent, waar het landelijk gemiddelde op 41 procent lag. Landelijk is de gemiddelde solvabiliteit 36,4 procent, bij ons blijft die steken op 10,2 procent. Dit soort gegevens weerspiegelt de leencapaciteit en het beslag dat schulden leggen op de begroting. In gewoon Nederlands: we staan er financieel zeer beroerd op.

BDO meldt in het uitgebreide rapport dat de gemiddelde solvabiliteit juist is toegenomen, terwijl de nettoschuldquote juist daalde. De gemeenten kregen dus gemiddeld meer armslag. Echter niet Bodegraven-Reeuwijk: in 2018 kwam onze score nog uit op een 6, dat is dus dramatisch verslechterd.

Grote opgaven

In algemene zin stelt BDO dat gemeenten voor grote maatschappelijke opgaven staan op gebieden als sociaal domein, jeugdzorg, energietransitie, natuurherstel, aanjagen woningbouw, digitalisering en het terugdringen van de stikstofuitstoot. Het huidige kabinet heeft al besloten extra gelden te schuiven naar het gemeentefonds, zodat gemeenten meer financiële armslag hebben. Ook Bodegraven-Reeuwijk profiteert daarvan.

Herstelplan

Het biedt wellicht troost dat de cijfers gaan over 2021. Wethouder Elly de Vries, sinds de zomer van 2022 verantwoordelijk voor financiën, houdt zich daar ook aan vast. Wel noemt zij de conclusies van BDO “super vervelend.” Maar, stelt zij, er is gekozen voor verandering. In 2022 is een Herstelplan opgezet, dat moet leiden tot een structurele verbetering van de financiële positie van onze gemeente. In de jongste begroting, van ruim 101 miljoen euro, voor 2023 zijn de lasten voor burgers en bedrijven verhoogd, uitgaven bijgesteld en bezuinigingen doorgevoerd.

Dit moet ertoe leiden dat de gemeentelijke schuld tot 141.525 miljoen euro in 2026, tegen nog net geen 160 miljoen euro dit jaar. Ook de algemene reserves stijgen fors, zodat de solvabiliteit sterk verbeterd. Alle maatregelen moeten de financiële slagkracht vergroten. Er is inmiddels ook een (klein) overschot op de begroting voorzien.

Advertentie

Categorieën