Burgemeester Michiel Grauss. Beeld: Bert Verver
Burgemeester Michiel Grauss. Beeld: Bert Verver

Nieuwe burgemeester Michiel Grauss ziet uit naar samenwerking met gemeenteraad en contact met burgers

Algemeen Human Interest Overheid

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Op de laatste dag van oktober nam de gemeenteraad het besluit Michiel Grauss voor te dragen als nieuwe burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. De in Capelle aan den IJssel woonachtige Grauss kreeg daarbij de voorkeur boven de twintig andere sollicitanten die zich kandidaat hadden gesteld voor de burgemeestersfunctie. Grauss is maandag geïnstalleerd. In aanloop naar die plechtigheid legden wij hem veertien vragen voor ter nadere kennismaking. 

door Bert Verver 

Kunt u iets vertellen over uw persoonlijke situatie?

Ik ben 52 jaar en getrouwd met Agnes. Wij wonen momenteel in Capelle aan de IJssel. Zij is als arts verbonden aan het Centrum voor Jeugd en Gezin. Samen hebben we drie kinderen. De oudste is in september 2022 door mij getrouwd. In Rotterdam was ik bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat was een bijzondere gelegenheid. De tweede zoon volgt een masterstudie in Amsterdam en onze dochter studeert in Utrecht. Zij woont nog thuis en verhuist mee naar Bodegraven-Reeuwijk.

Zelf studeerde ik bedrijfskunde en filosofie aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, twee uiteenlopende studies die beide bij mij passen: de eerste bij mijn ondernemende aard, de tweede omdat ik gewetensvol wil kijken naar wat we doen en wat we beslissen. Dat laatste is bijvoorbeeld van pas gekomen toen tijdens mijn wethouderschap in Rotterdam de coronacrisis uitbrak. Omdat we geen fysiek contact meer konden hebben, dreigden de meest kwetsbare mensen in het kader armoedebestrijding in de verdrukking te raken. 

Muziek maken vind ik heerlijk: piano en gitaar. Voor fysieke inspanning beleef ik veel plezier aan mountainbiken.

Wat is uw bestuurlijke ervaring? 

Sinds mijn studententijd ben ik ben ik al bestuurlijk en politiek actief. Eerst binnen de studentenwereld, later in de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel, waarin ik 17 jaar lang zitting had. Landelijk heb ik meegeholpen om de fusie tussen de toenmalige RPF en het GPV tot een goed einde te brengen in de omvorming naar de huidige ChristenUnie. 

In de vorige raadsperiode was ik 4 jaar wethouder in Rotterdam voor de gecombineerde lijst CU/SGP. Nu ben ik voorzitter van het Ouderpanel Kinderopvangtoeslag, een organisatie die adviezen geeft aan de staatssecretaris die de toeslagenaffaire moet oplossen. De voorzittersfunctie van het Ouderpanel wordt overdragen aan iemand anders zodra ik burgemeester in Bodegraven-Reeuwijk ben. 

Waarom heeft u gesolliciteerd naar de positie van burgemeester? 

Politiek zit in mijn hart. Het wethouderschap heb ik uit volle overtuiging gedaan. Echter, in deze functie zaten veel minder veiligheids- en crisistaken. Dit is iets wat mij ook erg aanspreekt. Geleidelijk groeide daarom bij mij de ambitie om dat ambt te vervullen. Dat leidde tot mijn eerste sollicitatie, die positief is uitgepakt.

Een ander aspect dat mij aanspreekt in deze positie is het contact met burgers. Dit vind ik van wezenlijk belang als burgemeester. 

De keus voor Bodegraven-Reeuwijk was niet toevallig. Het is een aantrekkelijke gemeente in het Groene Hart. Naast steen is er water, natuur en agrarische activiteit, een mooie combinatie waarin veel uitdagingen liggen.

U hebt samengewerkt met burgemeester Aboutaleb, is hij voor u een voorbeeld? 

Wij hebben goed samengewerkt in het college en nog steeds is hij voor mij een waardevol aanspreekpunt. Hij heeft als spelregel dat je collega’s niet moet verrassen met hetgeen je doet of op tafel brengt. Je moet een goed verhaal hebben waar je je aan vast kunt houden. Ook mijn aanpak van het armoedebeleid bracht het college, mede door toedoen van Aboutaleb, samen en leidde tot plannen die unaniem werden aangenomen. Het is knap hoe hij na zoveel jaren nog een brede blik naar buiten heeft en dat hij nog steeds de credits voor een goed beleid aan anderen durft te geven. 

Wat voor type bestuurder bent u? 

Ik ben een verbinder. Daarvoor kreeg ik 2 jaar geleden een prijs van de Samenwerkende Kerken in Nederland Rotterdam. Mijn doel is mensen mee te krijgen door eerst goed te luisteren naar wat er speelt. Dat past prima in het profiel voor de burgemeester die Bodegraven-Reeuwijk zocht. 

Hoe wordt u naast burgemeester ook burgervader? 

Door je hart open te stellen. Als je dat oprecht doet bereik je de mensen. Helaas zal je ook situaties tegen komen waarin je naast lief ook het leed moet delen. Dat realiseer ik mij terdege en daar sta je als burgemeester voor. 

Hoe hebt u zich verdiept in de gemeente? 

Op verschillende manieren. Vaak op de fiets, soms alleen, soms met mijn vrouw. Ik heb door woonwijken gefietst maar ook door het plassengebied en de Meije. Zo her en der heb ik een praatje gemaakt om wat over de gemeente te horen en met bekenden heb ik ook wel over de waardevolle verschillen in cultuur tussen de verschillende dorpen gesproken. Mij is gebleken dat je in Bodegraven-Reeuwijk alle grote vraagstukken van Nederland tegen kan komen, maar de kracht van de mensen hier is dat we problemen samen bespreken en oplossen. 

Welke indruk heeft u opgedaan van het lokale bestuur bij uw sollicitatie? 

Na ieder gesprek ging ik met een glimlach weg. Ik vond de benadering realistisch en op zijn tijd prikkelend. Het waren leuke gesprekken die inspirerend werkten. Ik zie uit naar een goede samenwerking met de gemeenteraad. 

Hoe is uw kennis van het groene deel van het Groene Hart? 

Beperkt. De gemeente haalt in mijn persoon geen landbouwexpert in huis, maar wil daar graag wel veel over leren. De problemen in de agrarische sector in relatie tot het milieu zijn groot. Mijn interesse gaat ook erg uit naar het dorpse karakter van de gemeente en alles wat daarbij hoort. De dorpen hebben allemaal hun eigen karakter en kracht. Cruciaal is het snappen wat voor de woongemeenschappen belangrijk is en dat waar mogelijk faciliteren. Niet alles kan, maar als iets niet kan moet je dat goed motiveren en uitleggen. 

 Hoe gaat u kennismaken met de verschillende kernen? 

Hoe precies weet ik nog niet maar ik ga zeker een kennismakingsronde maken en in gesprek met inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties. Die kennismakingsgesprekken doe ik graag ter plaatste en niet vanuit mijn kamer in het gemeentehuis. Uiteraard sta ik open voor uitnodigingen die ongetwijfeld binnen zullen komen. 

Denkt u uw kennis op het gebied van armoedebestrijding en schuldhulpverlening ook hier in te kunnen zetten? 

Daarvoor zijn in eerste instantie een paar wethouders verantwoordelijk. Ik zal, op verzoek, graag delen in de ervaringen die ik zelf heb opgedaan. Ik breng deze gemeente graag in contact met het brede netwerk dat ik op dat gebied heb. 

Wat ziet u als voornaamste uitdagingen in Bodegraven-Reeuwijk ook gezien de financiën? 

Ook voor een gemeente schuilt in een grote financiële schuld het gevaar dat dat je leven gaat beheersen. Ik zal mij mede inzetten om er voor te zorgen dat de huidige schuld niet als een molensteen gaat werken en wil voorkomen dat dat je geen stappen vooruit meer kan zetten. Het is aan de raad de koers te bepalen en aan het college om die koers vast te houden en zo de gemeente verder te brengen. 

Verhuizing? 

Liefst zo snel mogelijk. We betrekken graag de ambtswoning in Reeuwijk. 

Waar wilt u als nieuwe burgemeester graag op aangesproken worden? 

Ik wil graag toegankelijk zijn voor de mensen uit deze gemeente. Een luisterend oor en een warm hart. Duidelijk als het moet. Ik wil samen met de gemeenteraad, het college en alle inwoners van deze gemeente werken aan een eerlijker en veiliger samenleving, waar het goed wonen is, waar iedereen een eerlijke kans heeft om mee te doen, in een economie die goed is voor mens en milieu.

Advertentie

Categorieën