De vrijwilligers van de Oude Zustertuin. In het lichtgroen Cor van den Hoven. Beeld: Oude Zustertuin
De vrijwilligers van de Oude Zustertuin. In het lichtgroen Cor van den Hoven. Beeld: Oude Zustertuin

Vrijwilligers komen bij De Oude Zustertuin in een warm bad

Algemeen Agenda Human Interest

Doe mee met NLDoet!  

BODEGRAVEN – Heel veel kinderen in Bodegraven en omstreken zijn groot geworden met De Oude Zustertuin. Even bij de diertjes langs, de konijntjes aaien of vogeltjes kijken. Het is een bijzondere oase midden in het dorp. Een oase die gekoesterd wordt en door veel vrijwilligers met veel liefde wordt onderhouden. Op 11 maart doet de Zustertuin mee met NL Doet. Helpt u ook een ochtend mee in de tuin? Cor van en Hoven legt uit waarom het zo leuk is.

door Stefanie Peters

Cor van den Hoven is sinds 2015 voorzitter van stichting De Oude Zustertuin. Daarvóó was hij al meerdere jaren penningmeester. Ooit stapte hij de tuin in met zijn toen nog kleine kinderen. Cor: “Ik voelde dat ik een heel uniek project binnenstapte, dat met liefde door vrijwilligers werd onderhouden. En ik zag ook dat dit niet vanzelf ging. Ik voelde me een soort van verplicht om me er ook voor in te zetten en daar heb ik tot op de dag van vandaag nooit spijt van gehad. Het is iets totaal anders dan mijn werk in de ICT en ik doe dus ook geheel andere dingen. Dat vind ik erg fijn, die combinatie.” 

Van alles te doen

Naast de voorzitterstaken zijn er nog veel meer vrijwilligersklussen bij De Oude Zustertuin te vinden. Er is bijvoorbeeld een bouwgroep, een groenploeg en er zijn vrijwilligers die de dieren voederen. Andere vrijwilligers zorgen dat het pleintje netjes geveegd is of organiseren spelletjesmiddagen voor kinderen. Weer een ander vindt het heerlijk om iedere keer een houtproject op te pakken en dat voert hij op zijn gemakje uit. Na een tijdje staat er weer een mooi resultaat zoals de pergola in de bloementuin. Kortom, er is voor iedere vrijwilliger wat wils. En ondanks dat het vrijwilligersteam heel divers is, hebben ze een fijne band met elkaar.

Ook jongeren vinden hun weg naar de Oude Zustertuin. Tegenwoordig moeten sommigen op de middelbare school een maatschappelijke stage lopen en dat doen ze graag bij Cor en zijn team. Iedere week komen er meerdere aanvragen, die gelukkig vrijwel altijd toegekend worden. Cor: “Mensen die meedoen of die op bezoek komen, zeggen vaak dat het hen opvalt dat we het zo leuk hebben met elkaar. Dat is de sfeer die ons terrein uitademt en waar onze beheerster Marielle een belangrijke rol in speelt. Het is als een warm bad.”

NLDoet

In 2011 deed de Zustertuin voor het eerst mee met NLDoet. Cor hoorde een keer over de actie op de radio. Het leek hem leuk om met de tuin mee te doen. Cor: “Fijn aan NLDoet is dat je je organisatie weer even voor het voetlicht kunt brengen. En het is een leuke manier om met nieuwe vrijwilligers in contact te komen. Vanuit NLDoet is bijvoorbeeld onze maandelijkse klusochtend ontstaan. Iedere maand pakken we met een groep vrijwilligers een klus op. Door corona is dat een beetje stil komen te liggen, maar na NLDoet gaan we daar weer een slinger aan geven.” NLDoet is ook een mooi ijkpunt in het jaar. “Het is voor ons het begin van het seizoen. We maken de tuin voorjaarsklaar en we kunnen daarbij alle hulp gebruiken.” 

Dit jaar is het thema ‘dierenverrijking’. Dierenverrijking betekent dat er attributen in de dierenverblijven worden geplaatst waarmee de dieren kunnen spelen of ontdekken. Zo komen in de dierenverblijven en weides nieuwe massageborstels te hangen, de wankele stellage voor de geiten wordt klimveilig gemaakt, in het verblijf van de varkens worden nieuwe bakken geplaatst en ook voor de kippen zijn er leuke ideeën.

Met een goed gevoel naar huis

Tijdens NLDoet gaan vrijwilligers een ochtend aan de klus. Om 9.00 uur is de start met een kop koffie of thee. Tot een uurtje of 12 wordt dan doorgewerkt, waarna met soep en een broodje de ochtend wordt afgesloten. “Het is lichamelijk werk, dus we gaan niet de hele dag aan de slag. Het moet leuk blijven en mensen moeten met een goed gevoel naar huis gaan.” Dat klinkt als een prima plan!

Heeft u ook zin om mee te helpen tijdens NLDoet? U kunt zich aanmelden via de website van NLdoet of een mail sturen naar info@zustertuin.nl.

De geiten op hun stellage. Beeld: De Oude Zustertuin
De varkens. Beeld: De Oude Zustertuin
Massageborstels voor de dieren. Beeld: De Oude Zustertuin

Advertentie

Categorieën