Afbeelding

Stap terug in de tijd?

Algemeen Anders bekeken

Interessante ontwikkelingen in horecaland: als een van zijn eerste concrete daden heeft burgemeester Michiel Grauss het convenant met de horeca per 1 april beëindigd. Daar is vast uitgebreid overleg aan vooraf gegaan, maar feitelijk beslist hij.

Gevolg: geen verruimde openingstijden meer. De kroegen in het centrum van Bodegraven moeten voortaan van zondag tot en met donderdag om 01.00 uur gesloten zijn, twee uur daarvoor mogen ze geen nieuwe bezoekers toelaten. Op vrijdag en zaterdag moet de tent om 03.00 uur zijn gesloten en gaat de deur voor nieuwe bezoekers om 01.00 uur op slot.

Onder de werking van het per 1 april 2020 afgesloten convenant gold in het weekeinde ‘deur dicht’ om 01.30 uur en ging het licht uit om 04.00 uur. Op donderdag was de sluitingstijd 02.30 uur, de overige weekdagen 01.30 uur. En bezoekers dienden voor 01.00 uur binnen zijn.

Je zou kunnen denken: de nacht is om te slapen. Maar dat ziet veel jeugd nu eenmaal anders: leuk uitgaan doe je pas vanaf half twaalf, twaalf uur. De aanpassing van de openingstijden treft met name Bodegraafse horeca, sowieso waren bedrijven in andere kernen en zogenaamde paracommerciële instellingen als Sociëteit Kras, De Zon en Loose End al uitgesloten van het convenant. Mede daarom zijn de PUHA en Baas razend populair onder de (ook iets oudere) jeugd, jongeren zoeken elkaar nu eenmaal graag op.

Nu valt niet te ontkennen dat uitgaan ook overlast betekent voor omwonenden. Jongeren parkeren hun fietsen waar het uitkomt, plassen in tuinen en tegen gevels, praten hard, nemen drank mee naar buiten. Hartstikke naar als je daar hinder van ondervindt. Maar ja, tieners zoeken vertier, de oudere jeugd ook. Als ouder vind je het best fijn als dat in het eigen dorp kan. Waar omwonenden het besluit van Grauss wellicht als een zegen ervaren, betekent dat voor vele anderen een stap terug in de tijd.

Advertentie

Categorieën