Nanne Fioole. Beeld: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk
Nanne Fioole. Beeld: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk

Doorzetter Nanne Fioole (73) overleden

Algemeen Human Interest

NIEUWERBRUG - Doorzettingsvermogen, visie en durf: gewapend met die eigenschappen heeft de op 8 mei overleden Nanne Fioole (73) zijn sporen als ondernemer verdiend. Nanne dacht altijd groot, zag geen problemen maar zocht oplossingen. Zo groeide hij sinds de jaren tachtig uit tot een gerespecteerd en gewaardeerd expert op het gebied van recycling.

door Henri Stolwijk

Eerst voerde hij een loodgietersbedrijf in Nieuwerbrug. In de jaren tachtig van de vorige eeuw stapte hij over naar een andere branche: hij begon adviesbureau Westwoude BV voor het aanvragen van milieuvergunningen. Wetgeving veranderde in die tijd snel, teugels werden aangehaald om het milieu te beschermen en afvalstromen te beheersen. Nanne voelde zich als een vis in het water in die wereld, omringde zich met vakmensen en groeide uit tot een erkend expert die ook overheden van advies heeft gediend. Zo kwam hij in aanraking met de recyclingbranche. Als ondernemer zag hij kansen in deze groeimarkt en begon formules als RetourBand, RetourKeuken, Retourmeubel en Retourtapijt: gericht op hergebruik van afgedankte materialen. Dankzij zijn grote technische inzicht werden daarvoor vaak nieuwe technieken toegepast in speciaal ontwikkelde machines. Niet alles kwam van de grond, maar een aantal initiatieven mondde uit in succesvolle formules, zoals Gipsnet BV dat in 2005 is verkocht en nog altijd actief is. Voor zijn activiteiten kende de gemeente Bodegraven-Reeuwijk Nanne in 2022 de Duurzaamheidspluim toe.

Een van zijn grootste successen werd RetourMatras, gericht op het recyclen van matrassen. In diverse fabrieken (onder meer in Alphen aan den Rijn, Flevopolder, Zeeland en Brabant) worden staal, foam en gesponnen textiel teruggewonnen en hergebruikt. Zodat nog slechts eenklein percentage afval overblijft. De onderneming werkt inmiddels samen met onder meer Ikea en met Renewi.

In zijn leven overwon Nanne Fioole diverse keren kanker, maar uiteindelijk werd die ziekte hem fataal. De leiding van RetourMatras droeg hij eerder al over. Op 8 mei nam Nanne in het bijzijn van zijn dierbaren afscheid van een bijzonder veelzijdig bestaan.

Advertentie

Categorieën