Rik Kalter in zijn geliefde Bodegraven. Beeld: Lisanne van Uunen
Rik Kalter in zijn geliefde Bodegraven. Beeld: Lisanne van Uunen

Als stranden voelt als thuiskomen

Algemeen Human Interest

BODEGRAVEN - Rik Kalter is één van de lezers die reageerde op onze oproep voor inwoners met een bijzonder verhaal over hun band met Bodegraven. De van oorsprong Hagenees woont nog maar vier jaar in Bodegraven, maar hij wil nu al nooit meer terug. Door een paar koeien op het spoor strandde hij in onze gemeente en werd op slag verliefd. Graag delen wij zijn unieke verhaal over hoe onze omgeving én inwoners hebben bijgedragen aan het opbloeien van onze dorpsgenoot.

door Lisanne van Uunen

Na een fijne vakantie op de Veluwe nam Rik de trein terug naar huis, destijds in Den Haag. De terugweg verliep niet zonder slag of stoot. Hij moest een andere route nemen vanwege een seinstoring en kwam toen ook nog stil te staan op station Bodegraven omdat er verderop het spoor koeien stonden. De treinrit werd dus onderbroken en het was niet duidelijk wanneer Rik zijn reis zou kunnen hervatten. Om van de nood een deugd te maken besloot Rik ons dorp te verkennen. ‘Ik was er nog nooit geweest dus maakte er maar gewoon een extra vakantietripje van. Via de Spoorstraat belandde ik bij restaurant ‘Amigos’ waar ik mijn spullen even mocht laten staan en ik begon met een wandeling die achteraf mijn leven heeft veranderd’.  

Niet meer naar huis maar naar thuis

Vanuit de Spoorstraat kwam hij aan de bij de Oude Rijn en het imposante Phoenix gebouw. ‘Steeds als ik daar nu sta voel ik een metafoor. Een Phoenix herrijst uit de as en zo voelt mijn komst naar Bodegraven ook. In Den Haag was ik een stille, wat verlegen man. Sinds ik in Bodegraven woon voel ik me als herboren.’ Zijn wandeling leidde Rik verder door het centrum en de sfeer en vriendelijke mensen voelden als een warme deken. ‘Ik was al van plan te verhuizen en was me langzaam maar zeker aan het oriënteren op een dorp omdat ik al het idee had dat dit beter bij me paste dan de stad waar alles voor mij toch onpersoonlijk aanvoelde. Sinds de dag dat ik strandde keerde ik meerdere malen terug om te zien of het echt wel goed zat. En dat zat het, ook de tweede, derde en zelfs de zesde keer werd ik hartelijk ontvangen en voelde het als thuiskomen’.  

Persoonlijke ontwikkeling

Rik hakte de knoop door en verhuisde naar een mooi appartement in het centrum van Bodegraven. Om wat meer mensen te leren kennen ging hij aan de slag bij de Oude Zustertuin en sinds hij het 25 jarig jubileum van BR6 bezocht (toen nog Radio Bodegraven) ging hij ook daar aan de slag. Bij toerbeurt presenteert hij het programma ‘Gast uit de streek’ waarvoor hij gasten interviewt. ‘Als ik terugkijk herken in mezelf amper terug. Van een verlegen persoonlijkheid naar iemand die zelf interviews afneemt is echt een enorme positieve verandering’. Rik is graag geziene gast bij de lokale horeca en onderhoudt nog steeds warme banden met de eigenaren van Amigos, het eerste restaurant dat hij binnenliep. Rik zou het bijzonder vinden een passende parttime baan te vinden in onze regio ‘… dat zou de kers op de taart zijn, ik hoop die kans te krijgen en mezelf zo nog verder te ontwikkelen. En die koe op het spoor? ‘Ik ben dat beest nog dankbaar’. 

Advertentie

Categorieën