Een veld vol jeu-de-boulers. Beeld: Samantha Visser
Een veld vol jeu-de-boulers. Beeld: Samantha Visser

Het is leuk, ontspannend en gezellig!

Algemeen Agenda Sport

NIEUWERBRUG - De appel valt niet ver van de boom. Dat geldt zeker voor Samantha Visser uit Nieuwerbrug. Sinds enige tijd is zij degene die het ‘wedstrijdleider-stokje’ van haar vader Bert heeft overgenomen bij het jaarlijkse jeu-de-boulestoernooi in Nieuwerbrug. Op 10 juni aanstaande wordt dit toernooi voor de vierde keer op rij gehouden op het terrein van voetbalvereniging Rijnstreek.

door Ans van Heck

Frankrijk
Jeu de boules is een spel dat iedereen waarschijnlijk wel kent van vakanties in Frankrijk. Maar ook in Nederland is het spel sinds een aantal jaren ongewoon populair, vooral onder ouderen én jongeren! Het spel wordt buiten gespeeld en je hebt er weinig voor nodig. Laagdrempelig dus. Iedereen kan het spelen, thuis in de tuin met familie of vrienden. Of je kunt lid worden van een vereniging. Bijna elk zichzelf respecterend dorp heeft tegenwoordig een vereniging of een clubje van mensen die regelmatig bij elkaar komen om samen en gezellig met elkaar het spelletje te spelen. Het is leuk, ontspannend en gezellig. Echte fanatiekelingen kunnen het spel ook op wedstrijdniveau spelen. Er is dan ook een heuse nationale jeu-de-boulesbond en er zijn competities op verschillende niveaus (www.njbb.nl).

Animo
Bert Visser uit Bodegraven is iemand die jarenlang op hoog niveau jeu de boules heeft gespeeld. In 2006 heeft hij het ‘Borfts-kampioenschap’ opgezet en daarna het bedrijventoernooi in Bodegraven. Toen hij in 2014 de vereniging verliet had het jaarlijkse bedrijventoernooi 150 teams (dit zijn 300 jeu-de-boulers).
In 2018 werd Bert benaderd om ook voor Nieuwerbrug een jeu-de-boulestoernooi op te zetten. En zo geschiedde. In 2019 werd het eerste toernooi gehouden. Samantha (dochter van Bert), die ook op hoog niveau jeu de boules heeft gespeeld, hielp haar vader met het opzetten van het toernooi. Bedrijven en sponsors werden aangeschreven en het aantal teams en sponsoren dat nu mee doet groeit nog steeds. Die groei gaat zo hard dat dit niet onopgemerkt is gebleven. Bert: “Wij zijn onlangs benaderd door voorzitter Leonard Verweij van voetbalvereniging Rijnstreek. Hij heeft aangegeven bereid te zijn jeu-de-boulesbanen aan te leggen als er voldoende animo is voor het oprichten van een vereniging.”

Uitbreiding
Samantha kreeg het spel met de paplepel ingegoten. Ook zij is een aantal keren afdelingskampioen geworden toen zij nog lid was van de vereniging in Bodegraven. Zij was daar ook betrokken bij het opzetten van toernooien. Ondertussen heeft Samantha in Nieuwerbrug de rol van wedstrijdleider van haar vader overgenomen. Samantha: “We hebben momenteel 110 teams en ik hoop dat aantal uit te breiden naar minimaal 150 teams. Ik houd me nu vooral bezig met het reilen en zeilen op de dag van het toernooi, van het openingswoord tot het registreren van de wedstrijduitslagen en de loterij. Uiteraard doe ik dit niet alleen, we zijn met een clubje van 6 vrijwilligers en nog 2 mensen van Rijnstreek.”

Wil je ook deelnemen aan het toernooi op 10 juni, meld je dan nog snel aan. Als je gewoon een kijkje wilt nemen, ben je ook van harte welkom. Deelnemers kunnen zich om 10:15 uur melden en de eerste wedstrijd begint om 11.00 uur. Vanaf 16.00 uur is er ook een uitgebreid entertainmentprogramma (voor de allerkleinsten is er de hele dag een springkussen) en het belooft een gezellige dag te worden. Heb je interesse om ook te gaan jeu-de-boulen, meld je dan aan bij: samrijnstreek@gmail.com

Advertentie

Categorieën