De skill 'cocktailshaken' was leuker dan Laura vooraf had gedacht. Beeld: Lisanne van Uunen
De skill 'cocktailshaken' was leuker dan Laura vooraf had gedacht. Beeld: Lisanne van Uunen

Bodegraafse gastvrouw Laura naar EK in Polen

Algemeen Human Interest

BODEGRAVEN - In september vertegenwoordigt de Bodegraafse Laura van Oort Nederland op de vakwedstrijd EuroSkills in Polen. Na het winnen van het Nederlands Kampioenschap Skills Heroes eind maart mag Laura zich Nederlands Kampioen noemen in de categorie gastheer/gastvrouw. De 20-jarige startte haar horecaloopbaan bij restaurant Bij Robbert, waar de liefde voor het vak opbloeide. Binnenkort studeert Laura af als leidinggevende horeca op mboRijnland, maar de komende maanden ligt eerst de volle focus op het trainen voor het Europees Kampioenschap in Gdansk.

door Lisanne van Uunen

Zo’n 5 jaar geleden begon Laura als bijbaan in de spoelkeuken van het Bodegraafse restaurant Bij Robbert. Al snel maakte ze de stap naar de bediening. “Robbert opperde dat ik de gezelligheid die ik meebracht in de keuken misschien beter kon inzetten in het contact met de gasten en dat beviel me direct heel erg goed,” vertelt Laura. “Ik groeide al snel door en vond het zo leuk dat ik de opleiding voor gastvrouw op mboRijnland versneld ben gaan volgen.” 

Daarna volgde Laura de koksopleiding en inmiddels staat ze op het punt de opleiding leidinggevende horeca te voltooien. “Maar komende maanden ben ik aan het oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ik had niet verwacht dat ik Skill Heroes zou winnen, maar nu dat gelukt is en ik naar Polen ga, wil ik er alles aan doen om een mooie podiumplek te halen.”

SuperSkills

Skills Heroes zijn nationale vakwedstrijden voor mbo’ers, waarvan de nationale finales plaatsvonden op 23 en 24 maart in de RAI in Amsterdam. Het doel van deze wedstrijd is om talenten te laten schitteren op hun vakgebied. Nu er in veel vakgebieden van het beroepsonderwijs forse personeelstekorten zijn, is Skill Heroes extra van belang. Zowel Koning Willem-Alexander als de minister van onderwijs Robbert Dijkgraaf onderschrijven dit belang en bezochten de wedstrijd in de RAI om de deelnemers én het beroepsonderwijs zelf te supporten. Onze nationale helden met ‘superskills’, waaronder dus Laura, gaan mee met Team NL naar het Europees kampioenschap. “Het lijken wel de Olympische Spelen. We hebben allemaal een reis- en wedstrijdtenue gekregen en de opdracht die ons ligt te wachten is tientallen pagina’s dik. Het zal best een belevenis worden,” deelt Laura. 

Geen windeieren

De skills die Laura in Gdansk moet laten zien, zijn van een breed scala. “Eigenlijk moet je alles goed beheersen, van het vouwen van servetten tot het adviseren van de bijpassende wijn bij een gerecht.” Ook zal ze een tafelbereiding doen. “In Nederland gebeurt dit in de praktijk eigenlijk niet meer zoveel, maar het hoort er in de klassieke leer wel bij. Binnenkort hoor ik welke gerechten ik moet beheersen en dan gaan we daarvoor in het schoolrestaurant Meesters flink oefenen.”

Haar docent Nick van der Hoeven begeleidt haar hierbij vanuit mboRijnland. “Maar als ik heel eerlijk ben, is Laura ons niveau al overstegen. We hebben haar dan ook vooral gestimuleerd haar vleugels uit te slaan en op hoog niveau praktijkervaring op te doen.”  Dit advies heeft Laura ter harte genomen. Mede dankzij haar winst bij Skills Heroes is ze gestart bij het sterrenstaurant De Burgemeester in Linschoten. “Een onwijs toffe kans. Ik hoop daar mijn werk nog meer te verfijnen. Niet alleen vanwege mijn deelname aan de wedstrijd, maar vooral voor mijn verdere carrière.” Haar gouden medaille heeft haar dus nu al geen windeieren gelegd.

Regionale toppers

De studenten van mboRijnland boekten dit jaar driedubbel succes. Naast Laura gaan namelijk ook patissier student Jorn Nieuwenhuis (21) en schoonheidsspecialiste Olivia van Leeuwen (19) uit Lisse mee naar Gdansk. De school is maar wat blij met de aandacht die dit oplevert voor hun opleidingen. “We investeren in talent en kwaliteit en deze bekroningen zijn een bevestiging dat onze opleidingen hoogwaardig en toekomstbestendig zijn,” vertelt persvoorlichter van mboRijnland Sandra Helmus trots.

Voor Laura is het EK geen eindbestemming. “Ik hoop mezelf zo te ontwikkelen dat ik uiteindelijk zelf een restaurant mag runnen als maître. Maar voorlopig ga ik eerst nog even ervaring opdoen,” aldus de immer bescheiden Laura.

‘Ik hoop mezelf zo te ontwikkelen dat ik uiteindelijk zelf een restaurant mag runnen als maître’

Advertentie

Categorieën