Directeur van het Evertshuis Jackie van der Vlis bij de ingeleverde boeken.
Directeur van het Evertshuis Jackie van der Vlis bij de ingeleverde boeken. Foto: Antoinette Riekert

Boreftse Boekenmarkt voor theaterbezoek

Algemeen

BODEGRAVEN – Voor degenen die dol zijn op lezen of op zoek zijn naar een betaalbaar cadeautje voor de komende feestdagen is er zaterdag 18 november tijdens de eerste Boreftse Boekenmarkt in het Evertshuis volop gelegenheid om voor een klein bedrag een tweedehands boek te kopen. De opbrengst van deze boekenmarkt gaat volledig naar theaterkaartjes voor kinderen en hun ouders die door (financiële) omstandigheden niet naar jeugdvoorstellingen kunnen gaan.

door Antoinette Riekert

Een vrijwilliger vroeg aan Jackie van der Vlis, directeur van het Evertshuis, of het Evertshuis iets kon met 29 dozen vol met boeken. Deze vraag kwam bij Jackie, groot liefhebber van boeken, op het juiste adres terecht. “Niet alleen theater, ook boeken liggen dicht bij mijn hart.”

Al snel ontstond het idee om een boekenmarkt te organiseren, maar er moest hier wel een goed doel aan gekoppeld worden. Dit goede doel heeft de organisatie gezocht binnen de eigen gemeente, namelijk in de vorm van theaterkaartjes voor kinderen en hun ouders die door (financiële) omstandigheden niet naar jeugdvoorstellingen kunnen gaan.

Belangrijk

Jackie geeft aan dat “het Evertshuis het belangrijk vindt dat alle kinderen op jonge leeftijd in aanraking kunnen komen met cultuur, theater, dans en muziek, in de breedste zin van het woord. Zo kunnen ze ervaren hoe leuk theater is en hoe het kan bijdragen aan hun persoonlijke, sociale en creatieve ontwikkeling. Theater spiegelt, daagt uit, verrast, maakt nieuwsgierig en nodigt uit je in te leven in een ander. Op deze manier bieden we kinderen de kans om deze leuke en waardevolle ervaring wél op te doen.”

Hulp van alle kanten

De vraag was vervolgens hoe dit idee verder handen en voeten te geven. “Samenwerken daar waar het kan” vindt Jackie belangrijk en dat bleek dicht bij huis, in het Evertshuis zelfs, te zijn. Daar zijn namelijk meerdere organisaties gevestigd zoals het Sociaal Team van de gemeente. Inwoners kunnen bij hen niet alleen terecht voor vragen over bijvoorbeeld financiën, relaties, wonen, werk, jeugdhulp of de Wmo, maar ook wordt er samen met bewoners gezocht naar oplossingen. En het mooie was dat het boekenmarkt-theaterbezoekidee door hen gelijk met veel enthousiasme werd ontvangen. Samen met het Sociaal Team, die als geen ander weet op welke plek deze vrijkaartjes het beste terecht kunnen komen, is het plan verder uitgewerkt.

Dozen vol ingeleverd

Op de oproep om voor de komende markt tweedehands boeken in te leveren werd groots gereageerd. Dozen en grote tassen gevuld met (streek)romans, moderne literatuur, thrillers, stripboeken, boeken over natuur, kunst, reizen, sport of jeugdboeken werden binnengebracht. Veel mensen gaven aan dat het mooie doel voor hen de reden was om de boekenkast eens langs te lopen en afscheid te nemen van een aantal boeken. Deze overweldigende opkomst en de verbondenheid had de organisatie niet verwacht. Er zijn meer dan duizend boeken van hoge kwaliteit ingeleverd!

Dit mooie initiatief wordt ook ondersteund door Vreeken & Meijer makelaardij, die de papieren tassen voor de gekochte boeken sponsoren, de vele vrijwilligers die meehelpen met de markt en zij die taarten hebben gebakken - want daar kunnen bezoekers ook van genieten op de boekenmarkt.

Kom langs

Op aanstaande zaterdag 18 november van 10.00 tot 14.00 uur wordt de foyer van het Evertshuis gezellig aangekleed en ingericht met de boeken, gesorteerd op onderwerp. Ze zijn te koop voor 0,50 euro per kinderboek, 1 euro per boek voor volwassenen en iets meer voor de ‘pareltjes’. De opbrengst van de boekenmarkt en van de horeca van het Evertshuis wordt in zijn geheel beschikbaar gesteld voor het goede doel.

Na de boekenmarkt bespreekt het Sociaal Team met de kinderen en hun ouders voor welke kindervoorstellingen het Evertshuis kaartjes moet reserveren. Hopelijk kunnen veel kinderen hier dan gebruik van maken.

Er zijn grote dozen en tassen met meer dan duizend boeken binnengebracht

Dozen en dozen vol met boeken.
De inname van de boeken was een groot succes!