Afbeelding

Dicht bij jezelf blijven

Column Een eigen kijk op

Als er één woord van 2018 mij is bijgebleven dan is dat wel 'integriteit'. Volgens Van Dale betekent het '1. onschendbaarheid, 2. eerlijkheid en 3. onkreukbaarheid'. Het nieuws stond bol van zaken die vooral binnen die tweede betekenis vielen. Een minister die moest aftreden, omdat hij gelogen had. Een Amerikaanse president die over alles twittert dat het oneerlijk en fake is. Een bank die witwaspraktijken niet controleert, een boete krijgt van het Openbaar Ministerie en tóch een voorstel doet om zijn topman een riante bonus te geven.

In mijn eigen omgeving zie ik ook met enige regelmaat dat integriteit een vaag begrip gevonden wordt, of dat er zelfs helemaal niet over nagedacht wordt. Bijvoorbeeld als er gevraagd wordt om een woning hoger te taxeren, om in een betere hypotheekschaal te vallen - dus minder rente te betalen. Of juist de andere kant uit, de waarde van een woning lager in te schatten, zodat er minder WOZ-belasting betaald hoeft te worden.

Hoe graag ik de klant ook terwille wil zijn, dit kan ik niet honoreren. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van stevig onderhandelen, het onderste uit de kan halen voor mijn klant en slimme oplossingen bedenken voor problemen die we onderweg tegenkomen. Maar ik blijf altijd dicht bij mezelf. Ik besef heel goed dat integriteit de kernvoorwaarde is van een goede reputatie en van het vertrouwen dat je geniet. En daar ben ik heel zuinig op. Het spreekwoord luidt niet voor niets: 'Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard'.

Angela van der Wiel