Afbeelding

Alimentatie

Column Een eigen kijk op

Jaarlijks worden duizenden ouders geconfronteerd met een alimentatieverplichting ten behoeve van hun kind(eren). Zo'n alimentatieverplichting wordt, kort gezegd, vastgesteld op basis van inkomen, uitgaven en de invulling van de contactregeling. Het is daarmee onderdeel van het regelen van de gevolgen van een relatiebreuk en werkt in beginsel jaren door.

Maar wat nu als het inkomen, de uitgaven of de invulling van de contactregeling verandert? Bijvoorbeeld lagere verdiensten vanwege arbeidsongeschiktheid, hogere kosten aan kinderopvang of meer contact met de kinderen door uitbreiding van de contactregeling. Dan is het verstandig de bestaande alimentatieverplichting te laten checken. Ook een eventuele nieuwe relatie van (één van) de ouders kan een goede reden zijn voor een herberekening.

Ons kantoor denkt graag mee of een check op z'n plaats is. Zelf kun je namelijk iets over het hoofd zien, maar tegelijkertijd is het goed om realistisch te zijn. Een eventuele herberekening moet dus in ieder geval lonend lijken.

Met behulp van een specialistisch rekenprogramma wordt er een herberekening gemaakt en afhankelijk van de uitkomst daarvan bespreken we of een wijziging kans van slagen heeft. Ziet het er kansrijk uit, dan proberen we vervolgens naar goede gewoonte eerst in overleg tot een oplossing te komen. Ouders blijf je ten slotte voor altijd.

Corien de Kruijf-Vermeij