Afbeelding

Afspraak is afspraak

Column Een eigen kijk op

Ik parkeerde mijn auto voor de deur van de woning waar over een half uur een eerste bezichtiging zou plaatsvinden. Terwijl ik het pad opliep, zwaaide de voordeur al open. "Hallo, fijn dat je er bent," zei ze, en ik kon zien dat ze een beetje zenuwachtig was. Het is ook behoorlijk stressvol om je huis te verkopen. Je doet dat slechts een paar keer in je leven en het is best een inbreuk op je privacy om wildvreemden in je huis te laten rondkijken.

Natuurlijk geef ik vooraf tips om het huis er op z'n best uit te laten zien. Opruimen is heel belangrijk, want niemand kan door stapels papieren op tafel, rondslingerend speelgoed en een vol aanrecht heen kijken. Staan de planten er nog fris bij? En de hond... als het kan, liever even bij een vriendin onderbrengen. Niet iedereen houdt van honden.

Mijn opdrachtgever had alle goede raad zeer ter harte genomen en het hele huis was om door een ringetje te halen. Zelfs de kinderen had ze bij haar schoonmoeder gebracht, zodat het huis in alle rust bezichtigd kon worden.

Vijf minuten voor de afgesproken tijd gaat mijn telefoon: "Sorry, het komt toch niet goed uit, we komen niet." Je kunt je de lichte verbijstering en teleurstelling van de klant voorstellen.

Dus lieve mensen, als je een afspraak maakt voor een bezichtiging, kóm of zeg hem op tijd af uit respect voor de verkopende partij. Want er komt een moment dat je zelf die partij bent.

Angela van der Wiel