Afbeelding

Reizen en kinderen

Column Een eigen kijk op

De zomervakantie staat voor de deur. Voor veel mensen de periode om op vakantie te gaan, met of zonder kinderen. Gescheiden ouders maken vaak lang van tevoren afspraken over wie er wanneer met de kinderen op uit kan. Soms lukt dat helaas niet. Bemiddeling (of zelfs een kort geding) kan dan uitkomst brengen. Op korte termijn moet dan immers duidelijk worden hoe de vakantieplanning uitvalt.

Gelukkig weten de meeste ouders in onderling overleg af te spreken wat het vakantieschema is, maar dan zijn ze er nog niet in alle gevallen. In de situatie dat ouders gezamenlijk gezag over hun kind(eren) hebben en één van de ouders met het kroost op vakantie wil naar het buitenland, moet de ex-partner toestemming geven. Heeft maar één van de ouders het gezag, dan moet de gezagsouder de ouder zonder gezag toestemming verlenen. Als er gereisd wordt zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en zelfs als internationale kinderontvoering.

De vereiste toestemming geldt trouwens niet alleen voor gescheiden ouders. Ook als u niet gescheiden bent, maar alleen met uw kind(eren) op reis gaat, moet u toestemming hebben van uw partner. Ook grootouders en andere familieleden of vrienden waarmee de kinderen op vakantie gaan, hebben toestemming van de ouder(s) met gezag nodig. Om toestemming te verlenen of te vragen kan er een formulier worden gedownload van de website van de Rijksoverheid. Dat formulier heet 'Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland'. Naast het toestemmingsformulier zijn er, afhankelijk van de situatie, nog een aantal aanvullende documenten nodig. Het formulier maakt daar melding van.

Twijfelt u wat in uw geval nodig is, vraag dan op tijd advies. Dat voorkomt een lange(re) wachttijd bij de douane.

Fijne vakantie!