Afbeelding

Wat schiet je hier mee op?

Column Anders bekeken

Sommige dingen laten zich heel lastig verenigen. Neem de horeca: een rijk en gevarieerd aanbod komt de levendigheid en de sfeer ten goede. Wat dat betreft mogen we ons in Bodegraven-Reeuwijk gelukkig prijzen, er zijn tientallen restaurants, eetcafés en dergelijke. Gezellig, toch?

Maar 'we' willen er zeker geen last van hebben. Menig goed lopend etablissement voert met de buren een juridische loopgravenoorlog. Zeker, hun goed recht, zij wonen daar ook. Met de toekenning van verschillende soorten vergunningen, gekoppeld aan voorwaarden, tracht het gemeentebestuur de twee werelden te verenigen.

Een belangrijke doelgroep is de jeugd. Natuurlijk is het belangrijk dat die ook in eigen dorp kan uitgaan, om zichzelf en elkaar te ontdekken. Fijn dat er ondernemers zijn die daar brood in zien, je wilt toch niet dat kinderen vanaf pakweg hun 14e altijd naar Gouda, Woerden of Alphen moeten uitwijken. Dergelijke ondernemers hebben het echt niet gemakkelijk, de omgeving is vrijwel altijd tegen. Neem de Puha, een vooral in het weekeinde bij de Bodegraafse jeugd populaire uitgangsgelegenheid. De eigenaren zetten haren op snaren er wat leuks van te maken. Maar ja, hoe beperk je de overlast voor de omgeving? Jeugd komt en gaat en maakt dan herrie. Lastig en irritant, maar tegelijk schier onvermijdelijk. De Puha had een rookhok, dat moet nu buiten. Dus is er gedoe, want rokende mensen die gedronken hebben praten harder. Aan de gemeente om twee uitersten te verenigen, een Salomons oordeel te vellen. Dat vraagt wijsheid, inzicht en tact. Met verbazing las ik een uitspraak van onze burgemeester in het AD: na half twee moeten de rokers geen sigaret opsteken maar een nicotinepleister plakken. Vindt hij. Zo'n uitspraak schaar ik niet onder de noemers tact of wijsheid, het is provoceren. Wie schiet hier iets mee op?

!