Afbeelding

Hondenbezitters

Column Anders bekeken

Je hebt mensen die een hond bezitten. Anderen doen dat niet. Of die twee groepen elkaar echt (willen) begrijpen valt te betwijfelen.

Een voorbeeld: een tijdje geleden sprong een loslopende hond tegen mijn fietsende echtgenote, waardoor ze bijna viel. Niet leuk. In haar schrikreactie riep ze naar de eigenaar van de hond dat hij dat @#$%beest bij zich moest houden. En ik, brave en geschrokken echtgenoot, voegde daar iets vergelijkbaars aan toe. Nou, dat kwam ons bijna duur te staan: de fors uitgevallen hondenmeneer vond dat we zijn hond onheus bejegenden en dreigde in best wel grove bewoordingen met een pak slaag. Het bleef overigens bij dreigen. O zeker, dit is slechts een incident, ik ken heel veel erg aardige hondenbezitters die dit ook stom zullen vinden. Een wat vaker voorkomend incident: loslopende honden in gebieden waar ze aangelijnd dienen te zijn. Zeg er vooral niks van, hoewel de regels op zichzelf helder zijn.

Er is meer dat wringt. Wij moeten voor ons huisvuil plastic afvalzakken kopen die we tegen betaling in de afvalcontainer gooien. Hondenbezitters rapen met gratis verstrekte plastic zakjes de drollen van hun beest op en deponeren die in de (gratis) afvalbak. Moeten we dus verbaasd zijn dat er voor honden een speciaal ‘zwembad’ wordt aangelegd, met een heus zandstrand? Een klein watertje op de hoek van de Grutto en het parkje achter de sportvelden van Rohda in Bodegraven heet daarvoor geschikt te zijn, zodat de honden op warme dagen lekker kunnen zwemmen. Of dat leuk is voor de wandelaars, weet ik zonet nog niet. In een gemeente die aan dit soort zaken aandacht geeft en daarvoor publiek geld uittrekt, moet het wel goed toeven zijn. Want als er ruimte is voor dit soort ideeën, zullen de nog belangrijkere zaken wel op orde zijn. Toch?

!