Afbeelding

Toekomst Evertshuis

Column Anders bekeken

Een van de grootste politieke uitdagingen: de toekomst van het Evertshuis. De belangrijkste culturele voorziening in onze gemeente zit zwaar in de rode cijfers. De grote verbouwing van een jaar of acht geleden heeft het allemaal niet beter gemaakt. Er is een groot negatief eigen vermogen en de exploitatie toont jaar na jaar een tekort.

Waar een normaal bedrijf allang failliet zou zijn, biedt hier de portemonnee van de gemeente steeds weer soelaas. Dat is inmiddels onze raadsleden te gortig: een voorstel van wethouder Robèrt Smits is verworpen. Smits stelde voor het vermogen te saneren door 185.000 euro te storten, de jaarlijkse bijdrage van de gemeente met 77.000 euro te verhogen en ook nog eens de huursom voor het Klant Contact Centrum te verhogen naar wat een marktconform tarief heet.

Er moet van de gemeenteraad een plan komen. In een column op Rebonieuws meldde CDA-fractievoorzitter Jan Vergeer “dat eerst de geldstromen en activiteiten van het Evertshuis in beeld worden gebracht en dat de bedrijfsvoering stevig wordt doorgelicht.” Ook wordt gekeken naar alternatieve gebruiksmogelijkheden. Zo oppert Vergeer de mogelijkheid op de verdiepingen jongerenwoningen te realiseren. Er is hoop: Vergeer prijst de samenwerking "met het vernieuwde en zeer betrokken bestuur van het Evertshuis". Hij veroordeelt impliciet ook de vorige besturen; volgens Vergeer is verzuimd de juiste mensen op de juiste posities te zetten. De horeca deugt evenmin.

Het klinkt stoer, maar dan vraag je je af: heeft iedereen in het verleden zitten slapen? Wat was de rol van de gemeentelijke bestuurders en de raad bij de keuzes ten tijde van en na de verbouwing? Waarom is de huur voor het KCC te laag? Voor oplossingen moet je vooruit kijken, maar het zou goed zijn als de gemeenteraad de hand in eigen boezem steekt. Wijzen naar anderen is wel heel gemakkelijk als je zelf aan de touwtjes trekt.

!