Afbeelding

Steun de lokale ondernemer

Column Anders bekeken

Laten we de zaken benoemen zoals ze zijn: zonder ondernemers die bereid zijn risico’s te lopen, is een samenleving ongezellig. We hebben dat de afgelopen weken ervaren. Lege winkelstraten, gesloten restaurants en de kappers en sportscholen waar niemand binnen mag: niet geinig.

Maar denk eens aan al die ondernemers die de vloer onder hun voeten zagen wegzinken. De gemeente mag misschien de helpende hand reiken bij het verwerken van aanvragen voor steun, uitstel van lokale belastingen verlenen en troostende woorden uitspreken, de echte pijn zit natuurlijk veel dieper. Er is hard gezocht naar alternatieven om te overleven. Zomaar wat voorbeelden: de eigenaar van een partyservice stapte op de vrachtwagen, modezaken bedachten concepten om hun klanten op afspraak of thuis te kunnen bedienen, restaurants zetten met kunst en vliegwerk een afhaalservice op, werkloos horecapersoneel toog aan de slag in de bouw of in de tuinbouw.

Nu ook in Bodegraven-Reeuwijk de deur weer een beetje van het slot gaat, wordt met name van onze detailhandel en servicebedrijven veel creativiteit gevraagd: hoe beantwoord je aan de eisen van de anderhalvemetersamenleving? Hoe krijg je de boel weer op gang? Mekkeren en klagen helpt niet. Je moet aan de bak.

Natuurlijk, voor werknemers is het ook geen leuke tijd. Maar vergeleken met de problemen van de ondernemer die moet zorgen voor klanten en dus inkomsten, is thuiswerken een makkie. Volgens de laatst beschikbare cijfers (2018) telt onze gemeente inclusief zzp'ers, boeren en tuinders ruim 3.800 bedrijven. Velen hebben hun bedrijfjes met ziel en zaligheid opgebouwd.

Oprecht wens ik ze de creativiteit toe om hun hoofd op te richten. Laten wij de lokale ondernemer vooral steunen door onze consumptie. Zeker, dat is ook een beetje eigenbelang. Want we willen onze dorpen toch leuk houden?

!