Afbeelding

Broddelwerk

Column Anders bekeken

Op de omslag staat: bewaarexemplaar. Echt? Zou de Eropuit-gids 'Buitengewoon Leven!' die onlangs is verschenen een lang leven beschoren zijn? Onzin, deze uitgave van onze gemeente met de stichting Promotie Bodegraven-Reeuwijk is amateuristisch broddelwerk zonder beleving. Woorden zijn betekenisloos achter elkaar gekwakt en letterlijk vertaald in het Engels en Duits. Neem deze zin: “Bodegraven, ook wel ‘Borft’ genoemd, is het grootste en meest gezellige kaasdorp van Nederland.” Hoe verzin je het? Woerden, Alkmaar en Gouda hebben veel meer (kaas)historie en uitstraling. Je zou hooguit kunnen aanvoeren dat het steden zijn. Da’s dus niet hetzelfde?

In kort bestek behandelt de gids de geschiedenis van de diverse kernen. Zoals: “Reeuwijk-Brug was vroeger, rond de 11e eeuw, niet meer dan moeras en bos. Tegenwoordig is dat wel anders.” Echt uitnodigend toch? En welke gedachte zit in vredesnaam achter de beschrijving van Reeuwijk-Dorp: “Als je om je heen kijkt zie je groen, water en bomen. Om er te komen moet je over smalle weggetjes, waarbij je in een van de inhammen wacht tot de tegenligger voorbij is.” Of dit, het is maar dat u het weet: “Waarder bestaat zo’n 911 jaar. Het boerendorp is klein en hecht. Hier vind je het echte boeren landleven en veel streekproducten.”

Jeminee, is er nou echt niemand in staat om het unieke karakter van onze gemeente, oase van groen en rust in de overvolle Randstad, fatsoenlijk te beschrijven? Het kan nog gekker: check de fietsroutes van Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk: het Cheese Valley-arrangement begint in Woerden, de picknickroute begint bij NS-station Gouda, de IJs-bier-kaas Fietsroute begint in Zwammerdam en andere routes in Gouda, Alphen of Haastrecht. Ja, amateurisme heeft charmes. Maar niet als het om promotie van onze gemeente gaat. Kap met zoeken naar inhoudsloze waarden, gebruik wat er wel is. En huur mensen in die een goeie tekst schrijven.