Afbeelding

Spekkopers, dat zijn we

Column Anders bekeken

Wij, de circa 34.000 inwoners van Bodegraven-Reeuwijk, zijn spekkopers. Want wij wonen toch maar mooi in een van de mooiste gebieden van ons land. Hoewel ik ben geboren in Reeuwijk-Dorp, gewoond heb op Reeuwijk-Brug en al decennia met veel plezier resideer in Bodegraven heb ik dat de laatste maanden weer echt op waarde weten te schatten. Die vermaledijde corona beperkte de bewegingsvrijheid. Net als vele anderen trok ik daarom vaak de wandelschoenen aan en stapte veel vaker dan voorheen op de fiets. Zo leer je de omgeving die je zo goed denkt te kennen weer oprecht waarderen. Een van die wandeltochten, met kompaan Jan, voerde ons vanaf de Parallelweg langs de Enkele Wiericke over het Wierickepad om de ’s Gravenkoopseplas heen via de ’s Gravekoopsedijk terug naar de Enkele Wiericke en zo weer naar Bodegraven. Mensenkinderen, wat is het daar mooi en rustig: de natuur maakt daar grif gebruik van de geboden vrije hand. Voor vogels is het een waar lustoord, het barst ervan. Schone lucht vult de longen, je hoofd stopt met piekeren, het is gewoon genieten. En zo zijn er veel meer plekken wandelend ‘te ontdekken’.

Al fietsend is je reikwijdte natuurlijk groter. Benut het uitgebreide net aan fietspanden, open je ogen en geniet van een soort permanente vakantie in eigen omgeving. En ervaar de kracht en pracht van het uitgestrekte Groene Hart.

Dat er veel moois is te zien in en rond onze dorpen zie je ook op Facebook. Verwoed amateurfotograaf Cornelis Hagen plaatst met grote regelmaat prachtige natuurfoto’s uit de omgeving van Reeuwijk. In Bodegraven is fotograaf Ruud Kooistra zo’n beetje elke dag op stap om mooie beelden te schieten en te delen. Beide FB-pagina’s maken je gewoon blij. Mooi dat we hier wonen!

!