Afbeelding

Stop met scheiden

Column Anders bekeken

Keurige burgers scheiden hun afval: papier in de blauwe container, organisch afval in de groene, plastic in aparte zakken. En de rest in de ondergrondse afvalcontainer.

Over plastic afval is wel een verhaal te vertellen. Op de eerste plaats schrik je elke keer weer hoeveel van die rommel je verzamelt. Maar of dat gescheiden inzamelen zoden aan de spreekwoordelijke dijk zet, valt sterk te betwijfelen. Grote steden als Amsterdam, Utrecht, Leiden en Rotterdam stopten ermee. Scheiding bij de afvalverwerker blijkt zeker zo efficiënt! Ook blijkt dat slechts een klein gedeelte van het opgehaalde plastic wordt gereclycled. Het overgrote deel wordt naar Aziatische landen vervoerd. Nee, dan ben je goed bezig!

Naar eigen zeggen doet onze gemeente dingen anders: er is een lijst met voorschriften wat wel en niet in de zak mag. Op verzoek van het wijkcomité Reeuwijk-Dorp werden de regels nog eens uitgelegd. Naast de vaak genegeerde waarschuwing dat je zakken niet te vroeg mag buiten hangen, verklaart dit waarom doorzichtige zakken worden voorgeschreven: zo zie je wat in de zak van de buurvrouw zit. En die laat het dan wel uit haar hoofd er verboden dingen in te proppen. In de zak moet alleen PMD-afval: Plastic verpakkingen, Drinkpakken en Melkcontainers. Fout zijn volgens de gemeente spuitbussen, hard plastic, verpakkingen van piepschuim, lege verfblikken en verpakkingen met aluminiumfolie (voor chips en koffie). Ja, om plastic afval goed te scheiden moet je een hele checklist afwerken.

En daar zit ‘m nou net de kneep. Als scheiden bij de afvalverwerker net zo efficiënt is, regel je dat toch? Waarom mensen opzadelen met bijna onmogelijke keuzes? Stop de tweewekelijkse ronde, maak het storten van afval in de ondergrondse container naar rato goedkoper. Dan hoef je geen bizar aandoende uitleg te geven over wat wel of niet onder plastic afval valt. Wie wordt daar niet blij van?

Advertentie

Categorieën