Foto:
Anders bekeken

Betaald parkeren op komst

  Column

Op de valreep buigt ons lokale parlement, de gemeenteraad, zich over een zeer heikel onderwerp: de parkeerproblematiek in het centrum van Bodegraven. Een ambtelijke notitie concludeert glashelder dat daar te weinig parkeerplaatsen zijn. Nu past het allemaal net: bezoekers kunnen hun auto binnen 500 meter van de winkels in het hart parkeren, aanvaardbaar volgens de huidige normen. Bewoners van wat we gemakshalve de binnenstad noemen, hebben wat meer moeite hun auto op passende loopafstand te parkeren, maar ook dat lukt allemaal nog net. Echter: in de toekomst komen er volgens plan door verdichting 217 wooneenheden bij, dat vraagt om 351 parkeerplaatsen. 

Herinrichting van het centrum, bijvoorbeeld rond de Dorpskerk, kost parkeerplaatsen. Je zou de garage onder de Jumbo in de avonduren kunnen benutten voor bewoners, je zou het parkeren in de blauwe zones kunnen verkorten, er zou hier of daar een plekje extra kunnen worden aangelegd, maar dat is, zoals dat populair heet, klein bier. Er moet ruimte bij. In een inventarisatie noemt een gespecialiseerd bureau als mogelijke oplossingen de aanleg van parkeergarages. Bovengronds bij het NS-station of onder de grond: bij het parkeerterrein bij Aldi/AH, het binnenterrein van de voormalige Verhoef-Rollmanschool (Stationsstraat) of met een uitbreiding van de Jumbo-garage onder het Raadhuisplein, eventueel in twee lagen. Afhankelijk van de keuzes levert dat uiteindelijk 99 tot 178 extra parkeerplaatsen op. 

Vooralsnog zit alles nog in de denkfase, de financiële consequenties zijn, zo ze al in beeld zijn, niet openbaar. Het is hoe dan ook een boeiende discussie: financieel kan Bodegraven-Reeuwijk dit niet eigenhandig van de wal duwen. Gaat het licht op groen, dan start een zoektocht naar een investeerder/exploitant. Dat parkeren op termijn ook in Bodegraven geld kost, laat zich niet moeilijk raden. De eerste stap, nader onderzoek, is aan deze gemeenteraad. De nieuwe raad neemt t.z.t. de echte beslissingen. Nee, politiek is niet saai.

Meer berichten