Afbeelding

Herstelplan: het is hard nodig

Column Anders bekeken

Onze gemeente kampt met grote financiële problemen. En er is veel mis in bestuurlijk opzicht. Terwijl tien politieke partijen voor de bühne kissebissen en op zoek zijn naar hun eigen gelijk in de strijd om de kiezer, wordt daarom op het gemeentehuis gewerkt aan een zogenaamd Herstelplan. Dat klinkt dramatisch en dat is het ook. Wist u bijvoorbeeld dat een Wegen Onderhoudsplan ontbreekt? Verkeerstellingen, die inzicht geven in de drukte? Zijn er niet. Een overkoepelend strategieplan, waaraan nieuwe ideeën en plannetjes getoetst zouden kunnen worden? Best een goed idee, maar helaas, niet aanwezig. Om nu te zeggen ‘men doet maar wat’ gaat natuurlijk te ver, maar als je steeds ad hoc besluiten neemt, ben je daar niet ver vanaf. Je kunt noch hoeft alles te willen. Een plan met uitgangspunten helpt koers te houden. 

Het ontbreken van een hiërarchische structuur binnen het ambtelijk korps bevordert evenmin de kwaliteit van het werk. Eigen verantwoordelijkheid is mooi, maar dat vraagt wel ‘strakke bestuurlijke kaders’, zoals dat deftig heet. Wie moet je waarop aanspreken als niemand heeft bepaald wat moet gebeuren? Aan die ambtelijke organisatie - interne hiërarchie - wordt overigens gewerkt. En onder leiding van interim-burgemeester Erik van Heijningen krijgt het Herstelplan handen en voeten. De nieuwe raad kan daar na 16 maart mee aan de slag, zich richten op de zaken die er echt toe doen. 

Een Herstelplan levert de ingrediënten voor het coalitieakkoord, een visie voor de toekomst. Vergeet wat niet past binnen het plan, dingen laten is ook een keuze. Bedenk in dit verband ook nog eens dat de gemeenteraad al veel verantwoordelijkheden heeft uitbesteed. Bodegraven-Reeuwijk neemt deel in ettelijke gemeenschappelijke regelingen waar de raad nauwelijks iets over heeft te zeggen. Hoe logisch is het je te richten op zaken die je wel kunt beïnvloeden? Kies het gevecht dat je kunt winnen. Goed plan toch?

Advertentie

Categorieën