Foto:
Anders bekeken

Koos, doe je best

  Column

Koos Karssen als olieman, het is een slimme zet van het lokale CDA. Met de doorgewinterde politicus als adviseur aan de formatietafel zou het verkilde klimaat in het lokale politieke landschap best eens wat opgefrist kunnen worden. Nu de gezamenlijke gemeenteraad voor de opgave staat om Bodegraven-Reeuwijk uit het financiële moeras te tillen is dat een positief vooruitzicht. De 77-jarige Karssen heeft in zijn lange politieke leven in elk geval meer dan bewezen dat hij partijen kan verenigen en vastgeroeste verhoudingen tot leven kan brengen. 

Tot begin 2003 speelde hij een prominente rol in de Bodegraafse politiek, waar hij eind jaren 70 als jong en (meteen al) veelbelovend ARP-politicus binnenkwam. In 1980 verenigden CU, KVP en ARP zich in het CDA, Koos Karssen trad in 1986 aan als wethouder. Hij behield die zetel gedurende zestien jaar, werkte met vier verschillende burgemeesters. Coalities werden gevormd met VVD en PvdA tot hij in 2002 werd benoemd tot burgemeester van Maassluis. Het wethouderschap was destijds nog een parttime functie: Koos verenigde dat tot 2001 met de leiding van het familiebedrijf boek- en kantoorhandel Fa. W.Karssen en Zoon. Recent keerde hij terug naar zijn geboortedorp.

Als wethouder drukte Karssen zijn stempel op veel ontwikkelingen. In zijn periode als wethouder werd bijvoorbeeld de Derde Rijnbrug aangelegd. Dat riep veel weerstand op, maar de tegenstanders van toen hebben hun ongelijk allang toegegeven. Koos behoorde tot de categorie politici die vasthielden aan een eigen koers en zich niet per se lieten leiden door de waan van de dag. Zo legde hij de basis voor het veranderen van de Willem de Zwijgerstraat van straat met bedrijven tot straat met woonbestemming door de aankoop van de kaaspakhuizen De Groot. Zijn inzicht en tact, opgedaan in tal van nevenfuncties in vertegenwoordigende en bestuurlijke organen, zullen ook onder de huidige generatie politici respect afdwingen. Een beetje hoop en onderling vertrouwen is juist in deze bestuurlijk ingewikkelde tijden best wel prettig. Dus Koos, doe je best.

Meer berichten