Afbeelding

De soap van 4 miljoen krijgt een vervolg

Column Anders bekeken

We kunnen er maar beter om lachen. Al is het in beginsel vooral dieptreurig. Wat? Nou, de reconstructie van de Raadhuisweg/Zoutmansweg in Reeuwijk, die is uitgemond in een soap met cliffhangers. De nieuwste: in de vorige raadsvergadering is meegedeeld dat een onderzoek moet uitwijzen of de weg wellicht op bepaalde punten aanpassing behoeft. Onderzoek kost geld, maatregelen ook. Zodat een van de kostbaarste wegen in onze gemeente, opgeknapt voor naar schatting 1,6 miljoen euro per kilometer (pakweg 4 miljoen totaal), weer wat duurder uitpakt.

Even een stukje historie: na de aanleg van de Reeuwijkse Randweg in 2015 viel het besluit de Zoutmansweg/Raadhuisweg te reconstrueren en meer ruimte te geven aan fietsers en voetgangers. Tot eind 2020 werkten vier externe bureaus en drie gemeentelijke projectleiders (van wie twee ingehuurd) aan de plannen. Da’s 6 jaar voorbereiding, maar toen lag er ook een heus plan. In 2021 ging de schop in de grond. 

Het resultaat is een fraaie weg met groen, met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. En tal van obstakels, dat ook. Helaas: waar de gemeente eerder de hoop uitsprak dat het weggedrag zich zou voegen naar de omstandigheden, blijkt de praktijk weerbarstig. Reeuwijkse automobilisten noch bezoekers van elders tonen veel geduld en begrip. Oftewel: er wordt te hard gereden, ‘gestreden’ om iedere meter vrije ruimte. Veelal defecte verkeerslichten, voor een veilige oversteek van de schooljeugd, voeden de ergernis. Maar hoop doet leven, verstand komt met de tijd. Althans, zo redeneert de gemeente.

En nu de cliffhanger: busmaatschappij Arriva dreigt de Raadhuisweg/Zoutmansweg uit de route te halen vanwege de vele hinderpalen. Dat is de gemeente toch te gortig. Dus komt er een onderzoek wat te doen om dat te voorkomen. Intern of extern, dat leert ons de tijd. Het kost sowieso geld, maar dan krijg je ook een vervolg. Zoals het in een soap hoort.

Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën