Logo kobr.nl
Foto:

Speciale gasten bij Don Cossack Choir of Russia in Bodegraven

  Cultuur

Bodegraven - Na een paar jaar waren ze weer even terug in Bodegraven. En hoe! De mannen van het Don Cossack Choir uit Rusland onder leiding van dirigent Marcel Verhoeff, gaven woensdagavond een indrukwekkend concert in de prachtige ambiance van de St.-Willibrorduskerk, mede georganiseerd door het Evertshuis. Eén dag voor het concert werd duidelijk dat er zeer bijzondere gasten aanwezig zouden zijn, onder strikte geheimhouding vanwege veiligheidsredenen.

Bij binnenkomst werden alle bezoekers vriendelijk welkom geheten door een team van gastvrouwen, vrijwilligers van de kerk en medewerkers van het Evertshuis. Koffie en thee stond klaar voor de liefhebber voor slechts een kleine bijdrage. De kachel was van te voren goed opgestookt, dus binnen in de kerk was het aangenaam warm. Bep reist altijd met het gezelschap mee tijdens de internationale tournee en verkoopt programmaboekjes. "Ik vind het fantastisch om te doen, mensen reageren zo enthousiast", zo vertelde ze.

Vanaf half 8 waren de deuren geopend voor het publiek en langzaam druppelde de kerk bomvol. De voorste banken waren gereserveerd voor de 'special guests'. Even voor achten verschenen de speciale genodigden, onder andere de heer Alexander Schulgin, Ambassadeur van de Russische Federatie in Nederland, Andrej Kondratiev, eerste secretaris van de Russische Ambassade en de heren Igor Vishevetskhy en Yury Uraksin, cultureel attaché van de Russische ambassade. Zij werden hartelijk welkom geheten door Joost Vrooms en Ad van de St.-Willibrorduskerk. Ton van Rhenen deed het openingswoord.

Alle bezoekers luisterden ademloos naar het openingslied van de kozakken dat uit de 'catacomben van de kerk' leek te komen. Hun opkomst in authentieke kleding was zeer indrukwekkend en onder groot applaus liepen de 24 professionele zangers van het Don CossackChoir of Russia en de 6 muzikanten naar het podium. Instrumenten als balalaika, domra en bayan bespeelden ze op virtuoze wijze. De liederen gaan over weemoed, nostalgie, de Russische ziel én de liefde. "De muziek komt echt bij me binnen en wat een prachtige bariton!" aldus één van de bezoekers.

Het Don Kozakkenkoor wordt al 25 jaar gedirigeerd door een Nederlander, Marcel Nicolajevich Verhoeff uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk. Hij mag zich inmiddels Kozak, dat 'vrije man' betekent, noemen. Marcel werd in het Zuid-Russische Krasnodar officieel opgenomen in de rijen der Don-Kozakken. Dat een Nederlander het koor dirigeert is bijzonder, want Kozakkenkoren wortelen in de volksziel van de Rus. "In mijn werk met het koor gaat het mij juist om de uitstraling van hart en ziel. Vaak voel ik me meer coach dan dirigent. Mijn taak is de stem in het lijf van mijn zangers te openen, op zoek naar de juiste emotie. En vervolgens al die klankkleuren aaneen te smeden."

Marcel Verhoeff maakte van het Don Kosakenchor Russland een (inter)nationaal gewaardeerd gezelschap dat geregeld op reis door Europa is. Het Evertshuis en de St.-Willibrorduskerk zijn zeer tevreden over de samenwerking en hopen het koor over twee jaar weer in Bodegraven te begroeten.

Tekst: Alice Bekkering

Meer berichten